Европейската комисия предприема действия за забрана на нелоялните търговски практики

...
Европейската комисия предприема действия за забрана на нелоялните търговски практики
Коментари Харесай

ЕК забранява нелоялни търговски практики при храните

Европейската комисия подхваща дейности за възбрана на нелоялните търговски практики по веригата за предложение на храни, оповестиха от институцията.

Комисията направи предложение за възбрана на изключително нездравословните нелоялни търговски практики по веригата на предложение на храни, с цел да се обезпечи по-справедливо присъединяване на дребните и междинните предприятия от хранително-вкусовата индустрия и селското стопанство. Освен това предлагането включва разпореждания за дейно използване, като националните органи могат да постановат наказания за установени нарушавания.

Ще бъдат неразрешени следните нелоялни търговски практики: забавени заплащания за нетрайни артикули, отменяне на поръчки в последния миг, едностранни промени по контракти или промени с противоположна мощ и принуждаване на доставчика да заплаща за похабени артикули.

Други практики ще бъдат възможни единствено в случай че са включени в авансово съглашение сред страните при ясни и недвусмислени условия: когато покупател връща на доставчика непродадени хранителни продукти; когато покупател принуждава доставчика да заплати такса, с цел да подписа или да не изгуби контракт за доставка на хранителни продукти; когато снабдител заплаща за рекламата или за стартирането на пазара на хранителни артикули, продавани от купувача.

Съгласно предлагането на Комисията страните членки би трябвало да дефинират обществен орган, отговарящ за използването на новите правила. При потвърдено нарушаване виновният орган ще бъде способен да постанова пропорционална и възпираща глоба.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР