Европейската комисия предоговори условията за доставка на ковид ваксини с

...
Европейската комисия предоговори условията за доставка на ковид ваксини с
Коментари Харесай

Асен Меджидиев: България ще спести 188 млн. лева от предоговорените условия за доставка на ковид ваксини

Европейската комисия предоговори изискванията за доставка на коронавирус ваксини с " Пфайзер/Бионтех ". Така против възнаграждение на такса в началото декларираните дози ще станат незадължителни поръчки. България ще спести близо 188 милиона лв., които е трябвало да заплати по контракта при започване на юни, заяви пред " По света и у нас " служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев.

Почти 2 години и половина след първата доставка на коронавирус ваксини у нас са ваксинирани над 2 милиона души. Интересът понижа още преди подобряването на епидемиологичната конюнктура.

" Ние получаваме едни дози, които бракуваме и които даже даваме спомагателен финансов запас, с цел да бъдат унищожавани ", съобщи Меджидиев.

България беше измежду първите страни, които желаеха от Европейска комисия да предоговори изискванията за доставка на коронавирус ваксини, тъй като предлагането е по-голямо от търсенето.

" И с цел да се оправим с тези основателни терзания на няколко държави-членки, ние одобрихме тези промени в третия контракт с " Пфайзер/Бионтех ", които внасят няколко основни промени ", разяснява Стефан де Керсмакер - представител на Европейска комисия.

Държавите ще могат да понижат в началото декларираните дози. Така у нас ще бъдат доставени единствено към този момент платените, само че към момента недоставени 1 400 000 дози ваксини.

" С това завършваме и нямаме повече финансови отговорности за закупуване на ваксини. Отсава малката врата, в случай че инцидентно се наложи, България да може да поръча ", съобщи Асен Меджидиев.

България към този момент е икономисала 112 милиона лв. след съглашение ваксини, планувани за нашата страна, да бъдат закупени от други страни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР