Европейската комисия предложи вносът на руски въглища в ЕС да

...
Европейската комисия предложи вносът на руски въглища в ЕС да
Коментари Харесай

Какво ще се случи, ако Европа наложи санкции на руския петрол?

Европейската комисия предложи вносът на съветски въглища в Европейски Съюз да бъде неразрешен. Това е част от следващия пакет наказания, налагани на Русия поради нашествието ѝ в Украйна и е първият, който планува ограничавания върху енергоносители. Официални европейски представители споделят, че след въглищата може да пристигна ред и на петрола.

Призивите към Европейски Съюз да глоби съветския нефт и газ се ускориха през последните дни, откакто на бял свят излезе информация за всеобщите убийства на цивилни жители в някои окупирани до неотдавна украински градове.

" Тези наказания няма да са последните, които постановяваме. Сега би трябвало да погледнем към петрола и приходите, които Русия генерира от продажбата на изкопаеми горива ", съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейска парламент в сряда.

Какво би ознавачало възможното европейско ембарго на съветския нефт, споделя Ройтерс.

Как глобите ще обиден Русия?

Русия е най-големият експортьор на нефт в света и измежду трите най-големи производители, дружно със Съединени американски щати и Саудитска Арабия.

Тя изнася сред 7 и 8 милиона барела недопечен нефт и рафинирани петролни артикули на ден, по данни на Международната организация по силата (МАЕ). Около половината от изнасяния съветски недопечен нефт, възлизащ на 4,7 милиона барела, отива в Европейски Съюз. Дневно от Русия в Европейски Съюз влизат по към 2,2 милиона барела недопечен нефт и 1,2 милиона барела петролни артикули.

По данни на съветската Централна банка приходите на Русия от експорт през 2021 година са достигнали 489,8 милиарда $. От тях 110,2 милиарда са генерирани от експорт на недопечен нефт, а още 68,7 милиарда – от експорт на петролни артикули. Износът на природен газ по тръбопроводи е донесъл още 54,2 милиарда $.

Спирането на износа на нефт би имало доста по-голям резултат от възможните наказания върху съветските въглища и ще лишат Москва от голям доход.

При сегашните цени на петрола Европа изпраща в Русия всекидневно 450 милиона $ за недопечен нефт и петролни артикули, към 400 милиона за газ и едвам 25 милиона за въглища, по данни на центъра " Брьогел ".

Много европейски консуматори обаче към този момент са се " самосанкционирали ", откакто огромни компании като " Шел " (Shell), " Ени " (ENI) и " Екуинор " (Equinor) непринудено стопираха да купуват съветски нефт.

В резултат съветският нефт вид Уралс се продава със сериозна отстъпка, а Индия е измежду страните, които се възползват от пониженията и го купуват в огромни количества.

Преки наказания, които да понижат съветски рандеман, биха засегнали съществено световните цени на петрола. Сортът Брент, да вземем за пример, би се покачил приблизително с към 21 %, съгласно сюжет, показан от Оксфордския институт за енергийни проучвания.

В какво степен Европейски Съюз разчита на съветския нефт?

Русия е най-големият снабдител на нефт в Европейски Съюз, като през 2020 година е осигурила 26 % от употребеното на континента черно злато. Другите значими даставчици са Норвегия, Казахстан, Съединени американски щати, Саудитска Арабия и Нигерия.

Най-големите консуматори на съветски нефт в Европа са Германия, Полша и Нидерландия, сочат данни на Евростат. Полша, да вземем за пример, купува повече от половината нефт, който употребява, от Русия.

През 2021 година Германия е купувала ежедневно от Русия по 555 000 барела, или 34 % от целия си петролен импорт, по данни на МАЕ.

За същия интервал вносът на Полша е възлизал на 300 000 барела, или 63 %. И двете страни употребяват северното отклоняване на петролопровода " Дружба ", който е главният път на съветския нефт към Европа.

През ноември 2021 година Нидерландия е внесла 748 000 барела съветски нефт, или 23 % от общия си импорт. Страната обаче употребява дребна част от този импорт, а по-голямата част преработва и изнася.

Като цяло 97 % от петрола, употребен в Европа, идва от импорт. Руският дизел пък покрива 10 % от потребностите на Европа.

Петролът и петролните артикули са обезпечили през 2020 година към една трета от общата сила в Европейски Съюз, която включва електричеството, превоза и химическата индустрия, която също се нужде от черно злато.

Кои страни са най-зависими от съветския нефт?

Държавите, ситуирани по южното трасе на " Дружба ", което минава през Украйна и Беларус, са изключително подвластни от съветския импорт.

През 2021 година Словакия е получила 105 000 барела, или 96 %, от Русия. Унгария внася 70 000, или 58 %, а Чехия – 68 000 барела, или 50 % от Русия, сочат данни на МАЕ.

Благодарение на близостта си до Русия Литва зависи на 83 % от вноса на съветско черно злато, или 185 000 барела, следвана от Финландия с 80 %, или 185 000 барела.

Единствената българска рафинерия е благосъстоятелност на съветската " Лукойл ", а над 60 % от преработвания от нея нефт идва от Русия.

Може ли Европа да размени съветския нефт?

Най-голямата гръцка рафинерия " Хеленик петролиъм " (Hellenic Petroleum), която задоволява 18 % от потенциала си с съветски нефт, още предишния месец се обърна към Саудитска Арабия, с цел да опита да го размени.

Най-голямата полска рафинерия " Пе Ка Ен Орлен " (PKN Orlen), както и шведската Пе Ар Е Е Ем (PREEM) потърсиха опция в добивания в Северно море нефт.

Според анализатори за Европейски Съюз е по-лесно да размени съветския нефт, в сравнение с съветския газ, защото другите производители биха могли да покачат добива. Дали ще го създадат, обаче, е различен въпрос.

Много от тях разполагат със свободен потенциал, само че разочароващият резултат от последната среща на страните от ОПЕК+ демонстрира, че липсва изключително предпочитание за неотложно облекчение на пазара, счита МАЕ.

Ще се откаже ли въпреки всичко Европейски Съюз от съветския нефт?

Австралия, Канада и Съединени американски щати, които в доста по-малка степен от Европа разчитат на съветските доставки, към този момент постановиха възбрана на вноса на съветски нефт и петролни артикули.

Европейски Съюз даде обещание да се откаже от всички съветски изкопаеми горива до 2027 година и през май ще разгласява проект по какъв начин тъкмо ще го направи. В момента европейските политици разискват серия от ограничения, свързани с климатичната политика, включваща възбрана за произвеждане на нови коли с мотори с вътрешно горене към 2035 година От тези ограничения се чака до 2030 година да понижат потреблението на нефт в Европейски Съюз с 30 % по отношение на равнището от 2015 година

Страните членки на Европейски Съюз обаче остава разграничени във връзка с петролното ембарто. Германия разгласи, че има намерение да се откаже от съветския нефт допустимо най-бързо, само че добави, че възбрана с неотложно деяние ще провокира стопански колапс.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР