Европейската комисия предложи в сряда едногодишна отмяна на вносните мита

...
Европейската комисия предложи в сряда едногодишна отмяна на вносните мита
Коментари Харесай

Евросъюзът готви отмяна на митата на украински стоки

Европейската комисия предложи в сряда едногодишна анулация на вносните мита за всички украински артикули, които не са обхванати от съществуващо съглашение за свободна търговия, с цел да подкрепи стопанската система на страната по време на войната с Русия.

Мерките ще се ползват за плодове и зеленчуци, селскостопански артикули, за които са предвидении квоти, и някои промишлени артикули, цените за които трябваше да бъдат отстранени до края на 2022 година Сред тях са торове, алуминиеви артикули и МПС.

Европейският съюз също по този начин ще освободи Украйна от защитни ограничения, които лимитират вноса на стомана, и ще вдигне антидъмпинговите мита, които сега постанова върху украинските стоманени тръби и горещо-валцувани плоски стоманени артикули.

Европейската комисия съобщи, че невижданите ограничения са предопределени да облекчат компликациите за украинските производители и експортьори пред лицето на съветската инвазия.

" От началото на съветската експанзия Европейски Съюз даде приоритет на поддържането на стопанската система на Украйна, което е от решаващо значение както с цел да й помогне да завоюва войната, по този начин и да се възвърне след нея ", съобщи комисарят за търговията Валдис Домбровскис.

Тъй като украинското мореплаване през Черно море в този момент е отрязано от съветския флот, Европейски Съюз също се придвижда да подкрепи сухопътния превоз на украински артикули, посредством облекчение на изискванията за влизане за украински водачи на камиони.

Миналата година комерсиалният оборот сред Европейски Съюз и Украйна беше над 52 милиарда евро. МВФ предвижда, че украинската стопанска система ще се свие с 40% през 2022 година в резултат на войната.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР