Европейската комисия предложи пакет за подкрепа за Украйна на стойност

...
Европейската комисия предложи пакет за подкрепа за Украйна на стойност
Коментари Харесай

Унгария няма да участва в европейската помощ за Украйна

Европейската комисия предложи пакет за поддръжка за Украйна на стойност до 18 милиарда евро през 2023 година, само че Унгария съобщи, че няма да способства за общоевропейската помощ, която ще бъде под формата на мощно преференциални заеми , предава Ройтерс.

" Това демонстрира същинската взаимност на Европейски Съюз ", написа в " Туитър " украинският президент Володимир Зеленски, откакто Европейската комисия разкри своя проект. " Заедно ще устоим на експанзията на Русия, дружно ще възстановим Украйна, дружно ще бъдем в Европейски Съюз ".

Предложението обаче се сблъска със опозиция от Унгария,  дори преди известието на Комисията.

" Заявих ясно, че Унгария е подготвена да поддържа Украйна, само че ние не желаем да участваме в нов заем, който да бъде взет от Европейски Съюз ", сподели финансовият министър Михали Варга в изказване във вторник.

Комисията сподели, че, ще помогне да се покрият огромна част от краткосрочните потребности на Украйна от финансиране за 2023 година, които Киев и Международният валутен фонд са оценили на 3-4 милиарда евро на месец.

Това би помогнало на Украйна да обезпечи макрофинансова непоклатимост, да поддържа действието на сериозни публични услуги и да подкрепи възобновяване на основна инфраструктура, разрушена във войната с Русия.

За да обезпечи средствата за заемите, които Украйна ще би трябвало да върне в границите на 35 години , Комисията ще вземе заеми на финансовите пазари.

Нейните оферти за пакета ще би трябвало да бъдат утвърдени от Европейския парламент и 27-те държави-членки на Европейски Съюз.

Гергели Гуляс, шеф на кабинета на унгарския министър председател Виктор Орбан, сподели, че Будапеща е подготвена да заплати своя дял от финансовата поддръжка за Украйна, само че би предпочела да я даде двустранно , в сравнение с скица, сходна на взаимните заеми, за които Европейски Съюз се контракти, с цел да поддържа своите стопански системи през пандемията от COVID-19.

" Сега те още веднъж желаят от нас да одобрим нещо, с което в никакъв случай не сме били съгласни по принцип ", сподели той на брифинг в Будапеща. " Има взаимно взимане на решения, тъй че в случай че не сме съгласни с това, това решение не може да бъде взето . "

Орбан, закостенял националист, е един от дребното европейски водачи, поддържащи положителни връзки с съветския президент Владимир Путин.

Запитан за позицията на Унгария по отношение на предлагането за Украйна, еврокомисарят Валдис Домбровскис сподели на конференция: " Ние ще обсъдим... какви опасения има Унгария по отношение на това предложение и се надявам, че ще излезем с решение ".
 Унгария се споразумя дефинитивно с
Унгария се споразумя дефинитивно с " Газпром " за отсроченото заплащане

Пренасочват доставките на газ за Унгария към тръбопровода " Турски поток "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР