Европейската комисия предложи нови правила за намаляването на пластмасовите отпадъци.

...
Европейската комисия предложи нови правила за намаляването на пластмасовите отпадъци.
Коментари Харесай

Еврокомисията предлага нови правила за намаляване на пластмасовите отпадъци

Европейската комисия предложи нови правила за намаляването на пластмасовите боклуци. Количеството на тези боклуци в международния океан се усилва непрекъснато. Комисията предлага правила, ориентирани към 10-те пластмасови произведения за еднократна приложимост, които най-често се срещат по европейските плажове и в европейските морета, както и към изгубените или изоставените риболовни уреди. Общо тези боклуци съставляват към 70 на 100 от всички морски боклуци.

Сред незабавните проектомерки е да бъде неразрешено предлагането на съответните пластмасови произведения за еднократна приложимост на пазара, в случай че има опция за обезпечаването на тези произведения на налични цени и от друга суровина. За стоките, за които това предписание е неприложимо, използването ще бъде ограничавана с национални ограничения и отговорности за производителите за разчистване, посочи Европейска комисия.

В международен мащаб пластмасите съставляват 85 на 100 от отпадъците в морето. Те стигат даже до белите дробове и трапезата на хората, без да е известно какво е въздействието на съдържащите се във въздуха, водата и храната пластмасови микрочастици върху човешкото здраве.

Дружествата ще получат преимущество: идентичните правила в Европейски Съюз ще бъдат от изгода за европейските сдружения. Чрез основаване на благоприятни условия за повторна приложимост на пластмасовите произведения сдруженията ще могат да си обезпечат дълготраен източник на висококачествени първични материали.

Различни ограничения за разнообразни произведения

След подхванатите през 2015 година ограничения за пластмасовите торбички 72 на 100 от европейците декларират, че към този момент употребяват по-малко такива торбички. Сега Европейски Съюз насочва вниманието си към 10 пластмасови произведения за еднократна приложимост и към риболовните уреди, които дружно съставляват 70 на 100 от морските боклуци в Европа.

С новите правила ще се вкарат:

- Забрана за потреблението на пластмаса в избрани произведения: когато обещано произведение може да бъде предлагано от друга суровина, ще бъде неразрешена продажбата на пластмасови артикули за еднократна приложимост. Забраната ще се отнася до пластмасовите клечки за уши, принадлежности за хранене, чинии, сламки, бъркалки и пръчки за балони. Пластмасови съдове за питиета за еднократна приложимост ще се позволяват на пазара, единствено в случай че капачките им остават прикрепени към тях.

- Цели за понижаване на потреблението: страните в Европейски Съюз ще би трябвало да понижат потреблението на пластмасови съдове за храна и пластмасови чаши. Това може да се реализира посредством установяване на национални цели за понижаване на потреблението, обезпечаване на заместващи произведения, възбрана за гратис даване на еднократни пластмасови произведения.

- Задължения за производителите: производителите ще оказват помощ за покриването на разноските за ръководство на отпадъците и разчистване, както и за ограничения за повишение на информираността във връзка с съдовете, опаковките и обвивките за хранителни артикули, съдовете за питиета и чашите, тютюневите произведения с филтри, мокрите кърпички, балоните и леките пластмасови торбички.

- Цели за събирането: страните в Европейски Съюз ще бъдат задължени да събират 90 на 100 от пластмасовите бутилки за еднократна приложимост към 2025 година.

- Изисквания за етикетите: за избрани артикули ще се изисква слагането на ясни и уеднаквени етикети, където е посочено по какъв начин би трябвало да бъдат изхвърлени отпадъците, какви са вредите за околната среда и какво е наличието на пластмаса в обещано произведение. Тези правила ще се ползват за дамските превръзки, мокрите кърпички и балоните.

- Мерки за повишение на осведомеността: страните в Европейски Съюз ще бъдат задължени да покачват осведомеността на потребителите за негативните последствия от изхвърлянето на пластмасови произведения за еднократна приложимост и риболовни уреди, както и за опциите за повторна приложимост и за ръководство на отпадъците.

Що се отнася до риболовните уреди, които съставляват 27 на 100 от всички боклуци по плажовете, Европейска комисия има намерение да добави разпоредбите за отговорност за производителите на тези уреди от пластмаса. Производителите ще би трябвало да покриват разноските за събиране на боклуци с пристанищни приемни уреди и за техния транспорт и обработка. Те ще покриват разноските за ограничения за повишение на информираността.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР