Европейската комисия предложи днес създаването на цифрово зелено удостоверение. Целта

...
Европейската комисия предложи днес създаването на цифрово зелено удостоверение. Целта
Коментари Харесай

Какво представлява цифровото зелено удостоверение?

Европейската комисия предложи през днешния ден основаването на цифрово зелено уверение. Целта на документа е да обезпечи безвредното и свободно придвижване в границите на съюза във времената на пандемията.

Документът ще бъде доказателство, че обещано лице е било имунизирано, има негативен
резултат от тест или е преболедувало COVID-19.

Удостоверението може да бъде употребявано във всички държави-членки на Европейски Съюз.

Целта на това уверение е да улесни, а не да бъде причина за пътешестване през лятото, по тази причина и в него ще се съдържа и повече информация от това дали лицето е било имунизирано или не, а точно - дали е има неотдавнашен PCR тест или пък съществуване на антитела.

Такива удостоверения ще се издават за всички ваксини, които се слагат в държавите-членки, само че страните ще бъдат задължени да одобряват единствено удостоверенията, които демонстрират, че хората са имунизирани с имунизациите, удостоверени от Европейската организация по медикаментите. Какво значи това - в случай че в Унгария бъде издадено уверение за имунизация с съветската ваксина " Спутник V ", която не е публично утвърдена от Европейската организация по медикаментите, България да вземем за пример сама ще може да взема решение дали да приема това уверение или дали да позволява на своята територия хората с такова уверение. Такава е задачата на Европейска комисия.

От държавите-членки несъмнено зависи по кое време ще влезе в действие това уверение, тъй като те ще би трябвало да го одобряват дружно с Екологичен потенциал.

" Как ще действа този документ? Първо, той ще демонстрира или удостоверява, че лицето или е било имунизирано, или има настоящ отрицателен тест, или се възвръща от COVID-19 и има антитела. Второ, документът ще подсигурява, че резултатите или минималното
количество данните, които съдържа,се признават взаимно във всички държави-членки. И трето, задачата на този документ е да възстановим свободата на придвижване по сигурен, виновен и благонадежден метод ", сподели ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Тези документи ще могат да се издават във всяка една държава-членка, като България те ще бъдат на български и на британски и ще бъдат безвъзмездни за тези, които желаят да ги получат
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР