Европейската комисия предложи днес рамка за управление на бюджетния инструмент

...
Европейската комисия предложи днес рамка за управление на бюджетния инструмент
Коментари Харесай

ЕК предлага рамка за управление на бюджетния инструмент за сближаване и конкурентоспособност


Европейската комисия предложи през днешния ден рамка за ръководство на бюджетния инструмент за доближаване и конкурентоспособност. Документът се основава на визията, изложена в отчета на петимата ръководители от юни 2015 година, известието на Комисията по отношение на задълбочаването на Икономическия и паричен съюз от 12 юни 2019 година и насоките от срещата на върха на страните от еврозоната от 21 юни 2019 г, заяви пресофисът на Европейска комисия.

В известието на Европейска комисия се акцентира, че инструментът ще помогне на страните членки от еврозоната и другите участващи страни членки да подобрят устойчивостта на своите стопански системи и на еврозоната посредством поддръжка за целенасочени промени и вложения. Еврогрупата към този момент дефинира главните характерности на бюджетния инструмент за доближаване и конкурентоспособност.

Спредложенито на Европейска комисия за образуване на ръководството на инструмента него се дефинира рамка за даването на стратегически насоки за промени и вложения, които би трябвало да бъдат подкрепяни от новия бюджетен инструмент в сходство с общата рамка за съгласуване на икономическата политика на Европейски Съюз (европейския семестър) и други принадлежности на политиката на Европейски Съюз, е посочено в известието на Еврокомисията.

„ Укрепването на европейския Икономически и паричен съюз (ИПС) е главен детайл на работата ми в тази Комисия. Днес вършим нужното, с цел да може да бъдат показани всички детайли, нужни за сполучливо и навременно реализиране на съглашение по отношение на бюджетния инструмент за доближаване и конкурентоспособност от съзаконодателите на Европейски Съюз. Подкрепата за съгласувани пакети за промени и вложения ще спомогне за повишение на конкурентоспособността, подсилване на устойчивостта и възстановяване на доближаването, което в последна сметка ще докара до по-голямо благополучие и по-силна Европа “, съобщи заместник-председателят Валдис Домбровскис, отговарящ за еврото и обществения разговор, както и за финансовата непоклатимост, финансовите услуги и съюза на финансовите пазари.

Според Гюнтер Йотингер, европейският комисар, отговарящ за бюджета и човешките запаси: “В бъдеще бюджетът на Европейски Съюз ще дава финансова поддръжка за комбинирани структурни промени и вложения, предлагани от страните членки от еврозоната. Това ще усъвършенства успеваемостта на разноските на Европейски Съюз и ще поддържа доближаването и конкурентоспособността в еврозоната. С днешното ни предложение се вкарва ръководството за новия инструмент. Това съставлява доста изобретение в еврозоната “.

Съгласно показаното през днешния ден предложение, след разисквания в границите на Еврогрупата Съветът ще дефинира всяка година стратегически насоки за промените и капиталовите цели за еврозоната като цяло. След това Съветът ще приема и рекомендация с съответни насоки по страни, отправени към всяка страна членка от еврозоната, по отношение на промените и вложенията, които ще бъдат подпомагани в границите на инструмента. И двете стъпки ще бъдат напълно интегрирани и съобразени с насоките и ограниченията, планувани в границите на европейския учебен срок. Изпълнението на инструмента ще бъде приведено в сходство с графика на европейския учебен срок. То ще бъде също по този начин в съгласие с други политики за вложения, като да вземем за пример фондовете по линия на политиката на доближаване на Европейски Съюз, Механизма за свързване на Европа и InvestEU, и ще дава потребни взаимоотношения с тях.

Държавите членки отвън еврозоната, участващи във валутния механизъм II, ще могат да вземат участие в бюджетния инструмент на доброволни начала. За тази цел следва да бъдат създадени подобаващи договорености, съгласувани с днешното предложение.

По-специално, новата рамка ще даде опция на страните членки от еврозоната да:
дефинират стратегически насоки за промените и капиталовите цели в еврозоната (като част от рекомендацията за еврозоната); ii. дават характерни за всяка страна насоки по отношение на промяната и капиталовите цели, които би трябвало да бъдат признати редом със характерните за всяка страна препоръки; получават информация от Комисията за последващите дейности, подхванати отдържавите членки от еврозоната по отношение на предходните стратегически насоки.
Бюджетният инструмент за конвергенция и конкурентоспособност ще бъде основан в границите на предлагането за стратегия за поддръжка на промените. Очаква се бюджетният инструмент да бъде включен в бюджета на Съюза, а размерът му ще се дефинира в подтекста на договарянията за идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз за интервала 2021—2027 година

Предложението на Комисията за стратегия за поддръжка на промените от май 2018 година послужи като основа за осъществяване на разисквания по отношение на бюджетен инструмент за доближаване и конкурентоспособност в еврозоната. Базиран на бюджета на Европейски Съюз, този инструмент ще подкрепя страните членки от еврозоната по отношение на техните целеви пакети от промени и вложения. На срещата на върха на страните от еврозоната от 14 декември 2018 година държавните и държавните ръководители връчиха на Еврогрупата мандат да работи по правенето, изискванията на използване и времевата рамка на бюджетен инструмент за доближаване и конкурентоспособност на еврозоната.

Инструментът следва да бъде част от бюджета на Съюза, и, в случай че е належащо, да бъде въведен с изменение на законодателното предложение на Комисията за стратегия за поддръжка на промените. На срещата на върха на страните от еврозоната беше посочено също, че инструментът следва да се основава на критерии и стратегически насоки от страна на страните членки от еврозоната.

На база на главните детайли, признати в границите на договореностите на Еврогрупата и подкрепени на срещата на върха на страните от еврозоната през юни, задачата на бюджетния инструмент за доближаване и конкурентоспособност ще бъде да се спомага за комбинираните структурни промени и вложения в страните членки от еврозоната, с цел да се ускори евентуалният напредък и да се подобрят устойчивостта и потенциалът за адаптиране на стопанските системи на страните от еврозоната. Той ще работи в допълнение към към този момент съществуващите фондове на Европейски Съюз.

Както е посочено в договореностите, страните членки от еврозоната ще показват на непринуден принцип съответно обосновани и съгласувани оферти за пакети за промени и вложения, които Комисията ще оцени въз основа на транспарантни критерии. Финансовата поддръжка ще бъде предоставена на траншове, при изискване че се реализиран контрактуваните етапни цели. На съвещанието на страните членки от еврозоната в границите на Съвета, Еврогрупата и срещата на върха на страните от еврозоната ще бъдат предоставени стратегически ориентири и насоки като част от рекомендацията на Съвета по отношение на икономическата политика в еврозоната.

Предложение на Комисията за рамка за ръководство на бюджетния инструмент за доближаване и конкурентоспособност
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР