Европейската комисия предложи днес ковид сертификатите да важат девет месеца ...

Европейската комисия предложи днес ковид сертификатите да важат девет месеца

ЕК: Ковид сертификатите да важат 9 месеца в ЕС

Европейската комисия оферира през днешния ден коронавирус документите да важат девет месеца от първичното им издаване, когато се употребяват за пътешестване в Европейски съюз, съобщи Българска телеграфна агенция.

В момента тези документи се признават 12 месеца.

Комисията предлага носителите на годен документ да пътуват в Европейски съюз без спомагателни лишения като слагане под карантина или проучване. За хората без документ за имунизиране или преболедуване се планува при нужда да бъдат изследвани-преди или след пътуването.

Предлага се страните от Европейски съюз да дават преимущество за реимунизация на хората, валидността на чиито документи изтича.

По въпроса за документите и спомагателните дози ваксина Европейска комисия регистрира, че към този момент не може да се допусна с какъв брой ще бъде удължена валидността на документа след реимунизация.

Предложението за смени на настоящите разпоредби в Европейски съюз планува пасажерите от " тъмночервени зони ", наранени най-тежко от пандемията, които не са имунизирани и не са преболедували, да се изследват преди потегляне и да се слагат под карантина след идване.

Комисията планува измененията да влязат в действие от 10 януари следващата година.

Източник: dir.bg