Европейската комисия предлага въвеждане на цифрова шофьорска книжка, която да

...
Европейската комисия предлага въвеждане на цифрова шофьорска книжка, която да
Коментари Харесай

Предлагат отнемането на шофьорска книжка да важи за целия ЕС

Европейската комисия предлага въвеждане на цифрова шофьорска брошура, която да важи за целия Европейски Съюз.

Предвиждат се и нови разпореждания за улеснение на насилствените ограничения за осъществяване на разпоредбите за придвижване в трансграничен проект.

Новите правила целят да се увеличи сигурността за всички участници в придвижването и да се спомогне постигането на " Нулева смъртност " - да няма починали по пътищата на Европейски Съюз от 2050 година нататък.

Очаква се с помощта на новите ограничения водачите ще бъдат по-добре готови за транспортните средства с нулеви излъчвания и за ръководството на МПС в градски условия, дружно с колела и други двуколесни транспортни средства, както и с доста пешеходци наоколо.

Освен това на младите водачи ще се даде опция да натрупат опит посредством ръководство на транспортно средство с компаньон - от 17-годишна възраст младежите ще имат право да се учат да карат и да получават удостоверение.
 България и Румъния остават отпред в Европейски Съюз по жертви на пътя
България и Румъния остават отпред в Европейски Съюз по жертви на пътя

Тревожно порастват жертвите велосипедисти

Основна цел на новите правила е повишението на сигурността на придвижването по пътищата. Предвиждат се следните ограничения:

- Изпитателен период от минимум две години за начинаещите водачи след прекосяването на изпита, както и предписание за нулева приемливост към ръководството в нетрезво положение.

- Осигуряване на опция за младежите да поставят изпит и да стартират да ръководят коли и камиони с компаньон от 17-годишна възраст, тъй че да натрупат водачески опит.

- Приспособяване на образованието и изпитването на претендентите за водачи за по-добра подготовка на водачите за съществуването на уязвими участници в придвижването. Така ще се спомогне за повишение на сигурността на пешеходците, велосипедистите и ползвателите на електрически скутери/тротинетки и електрически колела по време на прехода на Европейски Съюз към по-устойчива градска подвижност.

- По-целенасочена оценка на здравната валидност за ръководство , като се има поради напредъкът в лекуването на болести като диабета. Водачите ще бъдат насърчавани да обновяват водаческите си умения и познания, с цел да не изостават от софтуерните промени.

За да се опрости признаването на шофьорските книжки сред страните членки, Европейска комисия предлага въвеждане на цифрово удостоверение за ръководство на МПС - първото в света. По този метод подмяната, подновяването или замяната на удостоверение за ръководство ще е доста по-лесно, защото всички процедури ще се правят по интернет. Освен това за жителите на страни отвън Европейски Съюз със сравними стандарти за сигурност на придвижването по пътищата ще бъде по-лесно да заменят свидетелството си против удостоверение от Европейски Съюз.

Обновените правила за изпитите ще бъдат съобразени с прекосяването към транспортни средства с нулеви излъчвания. По време на изпитите ще се правят оценка знанията и уменията, свързани с усъвършенстваните системи за подкрепяне на ръководството и други автоматизирани технологии. Начинаещите водачи ще научават и по какъв начин стилът им на ръководство влияе върху излъчванията им. Също по този начин ще бъде изменена позволената маса за МПС от категория В за вземане предвид с транспортните средства с различно гориво, защото транспортните средства с нулеви излъчвания, снабдени с акумулатори, от време на време са по-тежки.

Европейска комисия показва, че актуалните правила на Европейски Съюз за трансграничните насилствени ограничения са съдействали за това задграничните извършители на разпоредбите за придвижването по пътищата да не остават анонимни. Въпреки това обаче през 2019 година към 40 % от трансграничните нарушавания са останали ненаказани.
 Пътни специалисти: Губим войната по пътищата
Пътни специалисти: Губим войната по пътищата

Черната статистиката за починалите и потърпевшите продължава да е стряскаща

По тази причина се планува правоприлагащите органи да получат достъп до националните регистри на свидетелствата за ръководство на МПС. Комисията предлага и усилване на ролята на основаните национални звена за контакт, тъй че те да могат да си сътрудничат по-успешно с правоприлагащите органи, участващи в следствието на нарушаванията.

С тези добавки ще се спомогне за понижаване на безнаказаността при такива нарушавания и за повишение на способността на страните членки да санкционират нарушителите от други страни от Европейски Съюз. Така ще се обезпечи и еднообразно отношение към локалните и задграничните извършители.

Чрез обновените законодателни разпореждания ще се подсигурява спазването на правата на лицата, упрекнати за нарушавания на разпоредбите за придвижването по пътищата. Чуждестранните извършители имат право на дейно обжалване и обективен развой, на хипотеза за невиновност и на отбрана. Тези права ще бъдат обезпечени по-добре посредством разпореждания за обезпечаване на уеднаквено наличие и връчване на наказателните постановления, посредством обезпечаване на опция за получателите на такива постановления да ревизират истинността им и посредством въвеждане на общоприетоо условие за шерване на информация с хипотетичните извършители.

С помощта на специфичен информационнотехнологичен портал ще се обезпечи елементарен достъп на жителите до информация за разпоредбите за сигурност на придвижването по пътищата във всяка страна членка и - след време - опция за тях да заплащат директно наложените им санкции.
 Скок в броя на жертвите във войната по пътищата в Европейски Съюз през 2021 година
Скок в броя на жертвите във войната по пътищата в Европейски Съюз през 2021 година

Загинали са към 19 900 души - с 6% повече от 2020 година

Освен това ще бъде въведена нова система за отнемане от право да се ръководи МПС в целия Европейски Съюз, когато страна членка реши да наложи такова наказване за нарушаване, осъществено на нейна територия.

Търсенето на отговорност от нарушителите на пътя във всички страни членки е от главно значение за сигурността на придвижването по пътищата. По силата на настоящите правила обаче, когато тежко нарушаване води до отнемане от право да се ръководи МПС, това отнемане не може да бъде наложително изпълнено в целия Европейски Съюз, в случай че нарушаването не е осъществено в страната членка, която е издала свидетелството за ръководство, отбелязва Европейска комисия.

Новото предложение се отнася до тежките нарушавания на разпоредбите за придвижването по пътищата, като огромно превишение на оптималната позволена скорост, ръководство под въздействието на алкохол или наркотични субстанции, причиняване на гибел или тежка телесна щета в резултат на всякакво нарушаване на разпоредбите за придвижването по пътищата.

Предстои предложенията да бъдат прегледани от Европейския парламент и Съвета.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР