Европейската комисия предлага пълна отмяна на споразумението за облекчен визов

...
Европейската комисия предлага пълна отмяна на споразумението за облекчен визов
Коментари Харесай

ЕК предлага край на облекченото издаване на визи за Русия

Европейската комисия предлага цялостна анулация на съглашението за омекотен визов режим сред Европейски Съюз и Русия. Това разгласи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Страна като Русия, която води нападателна война, не може да получава визови облекчения, до момента в който продължава да води своята разрушителна външна политика и военна експанзия против Украйна, като по този метод демонстрира цялостно неуважение към интернационалния ред, учреден на правила.

Отмяната на режима е в отговор на повишените закани против сигурността на Европейски Съюз и националната сигурност на страните членки поради нахлуването в Украйна. Това значи, че съветските жители към този момент не могат да се употребяват с фаворизиран достъп до Европейски Съюз.

Те ще бъдат подложени на по-дълъг, по-скъп и по-труден развой за подаване на молба за визи. Страните членки имат огромна независимост на деяние при обработката на молбите за краткосрочни визи. Националните управляващи ще могат да подлагат на по-щателна инспекция съветските жители, пътуващи за Европейски Съюз.

Съюзът ще остане отворен за избрани категории руснаци, кандидатстващи за визи. Сред тях са членове на фамилиите на жители на Европейски Съюз, публицисти, дисиденти и цивилен деятели. 

Комисията предлага също по този начин да не бъдат признавани съветските паспорти, издадени в окупираните от Русия територии на Украйна.

Предложенията са резултат от политическото съглашение, реализирано от външните министри на страните от Европейски Съюз на 31 август в Прага. Те се схванаха за общ и съгласуван метод към издаването на визи за съветски жители. 
Край на привилегирования достъп до Европейски Съюз
Предложението цели да бъде комплициран завършек на всички облекчения за съветски жители, кандидатстващи за краткосрочни визи за Шенгенското пространство. Вместо това ще важат общите правила на Визовия кодекс.

Оттук нататък към жителите на Руската федерация ще бъдат прилагани следните ограничения:

По-високи такси за визи. Вместо 35 евро, както до момента, всички претенденти ще би трябвало да заплащат по 80 евро;

по-дълго време за обработка. Стандартният период за консулствата при за взимане на решение ще бъде повишен от 10 на 15 дни. Този период може да бъде продължен до 45 дни в обособени случаи, когато е нужна спомагателна инспекция на молбата;

повече ограничавания за многократни визи. Кандидатите към този момент няма да получават елементарно такива шенгенски визи;

повече съпътстващи документи. Кандидатите ще би трябвало да показват цялостен лист от документи при подаване на молба за виза. Те към този момент няма да се употребяват от облекчения лист, прилаган при облекчения визов режим.

Европейски Съюз има подписани съглашения за омекотен визов режим единствено с стеснен брой страни. Те се основават на взаимно доверие. Руското навлизане в Украйна е несъвместимо с такова доверие и е ориентирано против духа на партньорството, на което се основава упоменатият режим.
Непризнаване на издадени на окупираните територии съветски паспорти
Тези паспорти не би трябвало да бъдат признавани от страните членки като годни документи за приемане на виза за секване на външните граници на Европейски Съюз. Така ще бъде обезпечен наложителен метод, който ще бъде прилаган във всички страни от Общността. Така ще бъдат сменени доброволните дейности, предприемани от страните членки след противозаконното анексиране на Крим през 2014 година
Какво следва
Предложението за анулация на облекчения визов режим би трябвало да бъде проучено и утвърдено от Съвета на Европейски Съюз. Щом бъде признато, то ще влезе в действие на втория ден след публикуването му в Официален вестник на Европейски Съюз.

Русия ще бъде известена за решението 48 часа преди влизането му в действие.

От Европейския парламент и Съвета зависи да решат дали да одобряват предлагането за непризнаването на издадените на окупираните територии съветски паспорти. Мерките ще влязат в действие в деня след публикуването им в Официален вестник на Европейски Съюз.

Съвсем скоро Комисията ще показа спомагателни насоки в поддръжка на консулските служби на страните членки за визовите въпроси във връзка с Русия, в това число за анулацията на облекчения режим.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР