Европейската комисия предлага на България преходен период за спирането на

...
Европейската комисия предлага на България преходен период за спирането на
Коментари Харесай

ЕК ни предлага 2 г. отсрочка за руския петрол

Европейската комисия предлага на България временен интервал за прекъсването на вноса от нефт от Русия до юни или декември 2024 година, съобщи Блумбърг.

Съобщението идва в навечерието на започващия на следващия ден двудневен специфичен Европейски съвет в Брюксел.

Дипломатически източник от Европейски Съюз удостовери новината за Клуб Z. И добави, че предлагането на Европейската комисия за правилник, с което се цели превъзмогването на пречките за приемането на шестия санкционен пакет против Русия, удовлетворява страната ни.

Източникът ни посочи, че предлагането се отнася единствено за модифицирания нефт, предопределен за вътрешния пазар, а не за реекспорта. Печалбата от съветското „ черно злато “, което България получава единствено по море, идва от износа на европейския пазар след неговата преправка.

На Унгария и Словакия, които са мощно подвластни от вноса на съветски нефт, се предлага същата пролонгация като на България.

Очаква се въпросът да бъде разискван през днешния ден, когато в Брюксел ще се съберат непрекъснатите представители на страните членки. Първото им съвещание стартира в ранния следобяд, а второто - малко по-късно.

Запознати обаче показват скептицизъм. Те считат, че в случай че предлагането на Комисията бъде признато, това може да се стори половинчата мярка на страни като Полша и балтийските страни, които упорстват вносът на съветски нефт в Европейски Съюз да бъде спрян допустимо най-бързо.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР