Европейската комисия прави всичко възможно, за да осигури бърз достъп

...
Европейската комисия прави всичко възможно, за да осигури бърз достъп
Коментари Харесай

Какви ваксини срещу коронавирус поръча ЕС за държавите членки

Европейската комисия прави всичко допустимо, с цел да обезпечи бърз достъп на европейците до безвредна ваксина против ковид, като към този момент има подписани четири съглашения с разнообразни фармацевтивни компании въз основа на договорната рамка за закупуването от името на страните от Европейски Съюз на милиони дози от техните препарати.

На 14 август Европейската комисия реализира съглашение AstraZeneca да достави 400 милиона дози, в случай че изпитванията дадат позитивни резултати. Компанията съобщи, че е допустимо да стартира да доставя незабавно ваксини още през октомври т.г., според от резултатите от изследванията. AstraZeneca осведоми, че общият им индустриален потенциал за имунизацията, в случай че бъде утвърдена, е два милиарда дози. Индийският серумен институт към този момент е създал милиони дози, които да бъдат изпитани.

Европейската комисия реализира на 13 август предварителна договореност с фармацевтичния производител от Съединени американски щати " Джонсън и Джонсън " (Johnson & Johnson) за доставка на до 400 милиона дози ваксина. Комисията има подготвеност да купи в началото 200 милиона дози от името на страните от Европейски Съюз, а по-нататък да обезпечи и останалите количества.

През март Johnson & Johnson получиха поддръжка от 456 милиона $ от държавното управление на Съединените щати. Ваксината е осигурила имунна отбрана при опити с маймуни. Компанията започва етапи 1/2 на изпитвания през юли, а възнамеряват проби за фаза 3 през септември. През август държавното управление на Съединени американски щати се съгласи да заплати 1 милиард $ за 100 милиона дози, в случай че имунизацията бъде утвърдена. Компанията се стреми да създаде най-малко милиард дози през 2021 година

Johnson & Johnson създадоха ваксини против Ебола и други болести с аденовирус Ad26 и в този момент направиха такава за ковид.

На 31 юли Европейска комисия подписа сходно авансово съглашение и с френския производител " Санофи " (обединението Sanofi-GSK) за доставка на 300 милиона дози ваксина. Договореностите ще влязат в действие, в случай че разработваните от двете сдружения ваксини се окажат сполучливи и безвредни.

Европейската комисия заяви на 20 август, че е завършила проучвателните диалози с сдружението КюрВак (CureVac) за пазаруване на 225 милиона дози от евентуална ваксина. Предвиденият контракт с CureVac би дал опция на всички страни от Европейски Съюз да купят ваксина, в случай че се потвърди нейната сигурност.

Със сигурност ще има съглашения и с други производители.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР