Европейската комисия повиши значително прогнозата си за растежа на българската

...
Европейската комисия повиши значително прогнозата си за растежа на българската
Коментари Харесай

Еврокомисията повиши прогнозата си за икономическия растеж на България

Европейската комисия увеличи доста прогнозата си за растежа на българската стопанска система тази година и следващата година, акцентирайки, че постоянният напредък е подсилен от вътрешното търсене, съобщи Българска телеграфна агенция.

В оповестените през днешния ден есенни стопански прогнози Еврокомисията показва, че чака икономическият напредък на България да доближи 3.9% тази година по отношение на 2.9% в пролетните си прогнози през май.

За идната година Брюксел чака растежът да се забави до 3.8 % по отношение на плануван през май напредък от 2.8 %. За 2019 година Еврокомисията чака, че българската стопанска система ще забави още темпото си на напредък до 3.6%.

Според данните растежът на брутния вътрешен артикул на страната предходната година е бил 3.9 на 100.

Българската стопанска система ще продължи постоянния си напредък, поощрен основно от частното и държавно ползване и възобновяване на вложенията, се показва в прогнозите, оповестени на уеб страницата на Еврокомсията.

Според Брюксел тази година ще намалее забележителният принос на износа за растежа, защото вносът пораства по-бързо от износа.

Рисковете пред вероятностите за напредък са значително уравновесени. Увеличаването на заплатите и приходите може да има позитивни последствия за упованията и надлежно за частното ползване, добавя Еврокомисията.

Тя обаче предизвестява, че по-бавното потребление на фондове от Европейски Съюз може да отслаби приноса на вложенията за растежа.

Брюксел отбелязва, че инфлацията, която е била негативна в продължение на три години, в този момент към този момент е позитивна с помощта на мощното вътрешно търсене, а също по този начин на по-високите административни цени за комунални услуги и възобновяване на енергийните цени и цените на суровините. За тази година Еврокомисията чака покачване на индикатора до 1%, следващата година - до 1.5 %, а през 2019 година - до 1.6 на 100.

Според Брюксел безработицата в България ще продължи да спада, а заплатите да порастват доста. Еврокомисията предвижда тази година безработицата да се намали до 6.4% по отношение на 7.6 % предходната година. За 2018 и 2019 година прогнозите са за продължаващо намаляване на индикатора до 6% и 5.7% надлежно.

При тази удобна макроикономическа рамка общият държавен бюджет се чака да остане уравновесен и постепенно да минава към остатък макар нарастването на държавните вложения и заплатите в държавния бранш, показва Европейската комисия.

Според институцията държавните доходи ще се повлияят позитивно от икономическата вероятност, както и от по-добрата данъчна събираемост и по-високото асимилиране на европейски фондове.

Еврокомисията отбелязва, че рисковете за финансовите вероятности са уравновесени. По-добрата данъчна събираемост ще значи по-високи доходи.

Що се отнася до разноските, известни опасности може да се появят от натиска за в допълнение нарастване на заплатите, както и от държавни вложения напълно отвън стратегиите за финансиране на Европейски Съюз, показва Европейската комисия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР