Европейската комисия повиши прогнозите си за икономическия растеж и за

...
Европейската комисия повиши прогнозите си за икономическия растеж и за
Коментари Харесай

ЕК повиши прогнозите за икономически растеж и за инфлацията

Европейската комисия увеличи прогнозите си за икономическия напредък и за инфлацията на остарелия континент през тази и идната година, защото солидният трудов пазар и малко по-силното от предстоящото показване на стопанската система оказва поддръжка за опазване на ценовия напън.

В оповестените през днешния ден така наречен " пролетни прогнози " Европейска комисия към този момент чака повишаване на европейския БВП с 1% през тази година и с 1,7% през 2024г., което съставлява известна възходяща проверка по отношение на " зимния отчет " за агресия с 0,8% през тази и с 1,6% през идната година.

ЕК увеличи и прогнозите си за еврозоната, като към този момент чака стопански напредък от 1,15 през 2023 година (спрямо 0,9% предходна оценка) и с 1,6% през 2024г. (при зимна прогноза за напредък с 1,5%).

На фона на продължаващия прогресивен напън върху главните цени, прогнозите за инфлацията също бяха преразгледани нагоре спрямо тези в " зимния отчет ", като Европейска комисия към този момент чака инфлацията в еврозоната да нарасне с 5,8% през тази година (при предишна оценка за покачване с 5,6%), след което да се забави до 2,8% през 2024 година (при предходна оценка от 2,5%).

Комисията също по този начин чака повишаване на заетостта в Европейски Съюз с 0,5% през тази година и с 0,4% през идната, до момента в който равнището на безработица да доближи равнище от 6,2% през 2023 година и от 6,1% през 2024 година

В отчета се показва, че рисковете от утежняване на икономическите вероятности са се нараснали, в това число опцията за по-устойчива от предстоящото съществена инфлация, като също по този начин има опасности, произлизащи от продължаващ стрес във финансовия бранш, експанзионистична фискална политика и геополитическо напрежение.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР