Европейската комисия повишава очакванията си за икономическия растеж в България

...
Коментари Харесай

ЕК залага на 3.5% ръст на българската икономика тази година

Европейската комисия покачва упованията си за икономическия напредък в България през тази година - от 2.7% преди три месеца на 3.5% в пролетната си макроикономическа прогноза. Подобрението се дължи на настройки за по-силно търсене от чужбина, което пък ще задвижи износа на артикули. В взаимозависимост от усвояването на европейски средства по Плана за възобновяване и развиване растежът на Брутният вътрешен продукт през 2022 година може да се форсира до 4.7%, излиза наяве от отчета на Брюксел. Това би бил най-силният растеж на Брутният вътрешен продукт за България от предкризисната 2008 година (6.1%).

Прогнозите се основават на допускането, че напредъкът с имунизацията на популацията на Европейски Съюз ще разреши по-значително облекчение на рестриктивните мерки през втората половина на годината. Закъснения и неефективно използване на проекта обаче могат да попречват цялостната икономическа интензивност, предизвестяват от комисията. През 2022 година вирусът към момента ще съставлява риск и по тази причина в прогнозата е включено допускането, че при нужда ще бъдат въведени отначало някои ограничаващи ограничения.

Брюксел чака. Очакванията са следващата година обществените вложения като дял от Брутният вътрешен продукт да доближат най-високото си ниво за повече от десетилетие.
75% лято
Според прогнозата на Европейска комисия възобновяване на икономическата интензивност в България ще се форсира през второто тримесечие на годината, а главен мотор ще бъде износът на артикули поради нарасналото търсене от чужбина.

Износът на услуги пък ще зависи значително от развиването на туристическия бранш и рестриктивните мерки върху интернационалните пътувания. Нагласите на Брюксел са, че резултатите от летния туристически сезон тази година ще са по-добри от тези през 2020 година, само че ще останат с към четвърт под предкризисните равнища. Разликата ще се смали в допълнение чак през 2022 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР