Европейската комисия потвърждава очакванията за забавяне и охлаждане на европейската

...
Европейската комисия потвърждава очакванията за забавяне и охлаждане на европейската
Коментари Харесай

Икономист гарантира: Предстои ободряване на хората

Европейската комисия удостоверява упованията за закъснение и изстудяване на европейската стопанска система като цяло. Има разлика сред страните, които са в еврозоната и които са отвън нея. Това съобщи в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " икономистът Румен Гълъбинов по повод икономическата прогноза за зимата на 2024 година на Европейската комисия, която излезе през днешния ден.

" Това значи на процедура, че някои от стопанските системи в еврозоната са в предрецесионно положение или в техническа криза, което не им разрешава да порастват ускорено. Разбира се, тук има много геополитически фактори, които оказват въздействие – продължаващата към този момент две години война в Украйна, спорът в Близкия изток и в последно време събитията, които се случват в Червено море. Всичко това затормозява интернационалната търговия. Имаме отново закъснение на доставки, имаме обиколни пътища за превоз, което оскъпява като цяло превоза. Вдигна се цената на морското навло и към този момент се фрахтуват товари и транспорти на по-високи цени, което оказва въздействие и в крайните цени. Съответно Европейската комисия дава закостенял взор на нещата за тази година. Разбира се, това, че икономическият напредък за 2024 година ще е невисок приблизително в еврозоната, пък въпреки това дава опция за по-ускорено събаряне на инфлацията ", разяснява Гълъбинов.

Той уточни, че надеждите в еврозоната са средногодишната инфлация за тази година да бъде 3%: " За България се дава прогноза 3,4% за инфлацията, което ни разрешава да скъсим дистанцията особено за инфлацията, която беше проблем за нас предходната година и по тази причина ни отложиха за еврозоната. Т.е. в този момент разлика сред 3 и 3,4% не е толкоз огромна, т.е. ние доближаваме към този момент даже в прогнозите междинната инфлация за еврозоната, което ни дава една убеденост, че бихме могли да разчитаме на толеранс от страна на Европейската комисия и Европейската централна банка ".

По думите на икономистът очакванията за ускорено стесняване на инфлацията би следвало да значат, че стандартът ни на живот няма да се утежнява, т.е. че нашата покупателна дарба ще бъде относително на положително равнище: " Затова, тъй като когато имаме ускорена инфлация нагоре – е, тогава, несъмнено, можем да си купуваме по-малко артикули и да си позволим по-малки разноски. Сега може би ще пристигна едно освежаване на хората ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР