Европейската комисия потвърди днес, че в края на миналата година

...
Европейската комисия потвърди днес, че в края на миналата година
Коментари Харесай

Жозе Барозу е имал лобистка среща в ЕК

Европейската комисия удостовери през днешния ден, че в края на предходната година някогашният ръководител на институцията Жозе Барозу е разговарял с сегашния зам.-председател на Европейска комисия Юрки Катайнен.
Първоначално новината бе обявена тази заран в европейски медии.

Двамата са разговаряли по въпроси, свързани с търговията и защитата. Катайнен е съобщил за срещата в границите на 24 часа от провеждането ѝ.

Според Европейска комисия в тази ситуация законността е била спазена, поради условието за съблюдаване на „ интервал на охлаждане” на някогашните еврокомисари. Това е период, в който прекратилите активността си комисари нямат право да заемат длъжности в частни сдружения, изключително без координиране с Европейска комисия.

До деня на срещата са минали 36 месеца от края на мандата на Барозу, посочи представителят. Той означи, че настоящите към тази дата правила предвиждаха 18 месеца „ период на охлаждане”, цитира Българска телеграфна агенция.

„ Доколкото знам, срещата не е била в централата на Европейска комисия в Брюксел”, добави представителят в отговор на въпрос.

Той не отговори всъщност на въпрос дали е редно срещата да се е състояла в отсъствието на очевидец и на нея да не са водени мемоари. Говорителят не взе отношение и по нарушеното заричане на Барозу да не лобира в Европейска комисия в новото си качество.

Миналата година чиновници от институциите на Европейски Съюз настояха Барозу, който през 2016 година стартира работа за американската капиталова банка „ Голдман Сакс”, да бъде предаден на Европейския съд.

Впоследствие настоящият ръководител на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че е възразил против назначението на Барозу поради приноса на банката в предизвикването на международната икономическа рецесия.

Етичният комитет на Европейска комисия заключи, че въпреки и аморални, дейностите на Барозу са законни.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР