Европейската комисия потвърди днес, че е получила в събота от

...
Европейската комисия потвърди днес, че е получила в събота от
Коментари Харесай

ЕК потвърди днес, че е получила българските планове за справедлив преход

Европейската комисия удостовери през днешния ден, че е получила в събота от българските управляващи териториалните проекти за обективен преход. Говорител на комисията посочи, че в период до четири месеца може да се чака оценката на Европейска комисия. В първите два месеца Комисията може да показа своите забележки, в случай че има такива, а в идващите два - да реши дали утвърждава направените оферти.

“Ще преценим до каква степен проектите съдържат всичко належащо, обрисуваните цели и методите, които се плануват за поддръжка на засегнатите райони, преминаващи към по-чиста стопанска система. На тази основа ще преценим дали да одобрим проектите. Не мога да кажа какви суми са планувани за обособените действия, залегнали в проекта ”, сподели представител на Европейска комисия.

Европейската комисия заяви още, че в петък България е поискала смяна и в своя План за възобновяване и резистентност.

Искането на България се основава на нуждата да се вземе поради намаляването на оптималната безплатна помощ по Механизма за възобновяване и резистентност от 6,27 милиарда евро на 5,69 милиарда евро. Ревизията е част от актуализацията от юни 2022 година и отразява относително по-добрия стопански резултат на България през 2020 година и 2021 година от в началото планувания.

Предложеното от България изменение на проекта, което в този момент ще бъде оценено от Комисията, визира 17 вложения, включени в първичния проект. Някои от тези вложения са понижени, като тези, свързани с енергийната успеваемост на публичните здания, националната инфраструктура за предпазване на електрическа енергия от възобновими източници и модернизацията на болничните уреди. От проекта са отстранени три вложения, а точно тези в поддръжка на цифровата промяна на Български пощи, построяването на интермодален транспортен терминал в Русе и дигитализиране на ръководството, контрола и ефикасното потребление на водите.

Сега Комисията разполага с до два месеца, с цел да оцени дали промененият проект към момента дава отговор на всички критерии. Ако оценката на Комисията е позитивна, тя ще направи предложение за изменено решение за осъществяване на Съвета, което да отрази измененията в българския проект. След това държавите-членки ще разполагат с до четири седмици, с цел да одобрят оценката на Комисията.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР