Европейската комисия потвърди, че е получило писмо от Унгария срещу

...
Европейската комисия потвърди, че е получило писмо от Унгария срещу
Коментари Харесай

Унгария иска наказателна процедура срещу България заради транзитната такса на руски газ

Европейската комисия удостовери, че е получило писмо от Унгария против таксата за транспорт на съветски газ в България. Миналата седмица унгарският министър за Европа Януш Бока заяви, че Унгария е поискала от Европейската комисия (ЕК) да стартира наказателна процедура против България поради оповестената неотдавна нова такса в размер от 20 лв. (10 евро) върху преноса на съветски газ през страната.
 
Унгария твърди, че България е наложила новата такса, без да се съветва с нея и че това е нарушаване на европейските митнически и търговски правила.
 
Според Унгария българската такса съществено заплашва енергийната сигурност на целия район. Будапеща е подготвена да отнесе проблема да най-високия европейския съд до края на годината, в случай че Европейска комисия не реагира и не открие наказателна процедура.
 
Таксата върху транзитите газ бе разисквана в Брюксел през октомври, само че по този начин и не се стигна до решение дали тя е оправдана и законосъобразна. Българското държавно управление твърди, че таксата няма да увеличи цените на газа за Сърбия и Унгария, а единствено ще понижи облагите на " Газпром ".
 
Според българските управляващи новата такса има за цел да ограничи привилегированата позиция на " Газпром " на газовия пазар в Югоизточна Европа и да понижи съветското въздействие в района.
 
Говорителят на Европейска комисия също по този начин удостовери, че Европейска комисия е изпратила писмо с искане за информация за съглашението сред " Булгаргаз " и турската компания " Боташ ".
 
Въпросното съглашение бе подписано от служебното държавно управление " Донев " през януари и обезпечава на българското сдружение достъп до газови доставки от Турция.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР