Европейската комисия поставя началото на процес на размисъл за върховенството

...
Европейската комисия поставя началото на процес на размисъл за върховенството
Коментари Харесай

Еврокомисията: През последните години върховенството на закона е под все по-голям натиск

Европейската комисия слага началото на развой на размисъл за върховенството на закона в Европейския съюз, като показва вероятни разновидности за бъдещи дейности, съобщи пресслужбата на институцията.

През последните години върховенството на закона в Европа е подложено на все по-голям напън, се отбелязва в известието. Според Еврокомисията опитът от предишното демонстрира, че са нужни дейности за повече разпространение на върховенството на закона и за ранно попречване на рисковете за него, както и ефикасни дейности, когато зародят сходни проблеми в Европейски Съюз.

Възможни разновидности за в бъдеще

В момента Еврокомисията употребява няколко инструмента за наблюдаване, оценка и дейности при проблеми с върховенството на закона в страните членки. Такива са процедурата по член 7 от Договора за Европейски Съюз (задействана против Полша и Унгария), производствата за определяне на нарушавания, европейския учебен срок, осведомителното табло на Европейски Съюз в региона на правораздаването и механизма за съдействие и инспекция (МСП).

Според Еврокомисията има три групи действия, които биха съдействали за по-ефективно използване на правилата на правовата страна в Европейски Съюз:

- По-добро разпространение: стандартите и правосъдната процедура, отнасящи се до върховенството на закона, не всеки път са задоволително добре познати на национално ниво. За да се промени това, би трябвало да се положат повече старания за популяризирането на тези стандарти и правосъдна процедура на национално равнище. Това може да стане с информационни акции, общи за Европейски Съюз подходи, които да оказват помощ за насърчаването на просвета на ценене на върховенството на закона измежду институциите и експертите, присъединяване на гражданското общество на районно и локално ниво.

- Ранно попречване: макар че страните членки носят главната отговорност за това върховенството на закона да се зачита на национално ниво, Европейски Съюз може да поддържа основните системи и институции. Редовното съдействие и разговор биха могли да допринесат за по-задълбочено схващане на обстановката и измененията в областта на върховенството на закона в страните членки, а също и за решаването на ранен стадий на проблемите, свързани с върховенството на закона.

- Ответни дейности, съобразени с потребностите: разнообразните провокации по отношение на върховенството на закона изискват разнородни ефикасни ответни дейности. Комисията ще продължи да следи за вярното използване на правото на Европейски Съюз посредством производствата за определяне на нарушавания. В характерни области може да са подобаващи разнообразни подходи, какъвто е казусът с предлагането на Комисията Европейски Съюз да спре, понижи или ограничи достъпа до финансиране при недостатъци във върховенството на закона.

Освен това може да се намерения за усъвършенствания на настоящата уредба за правилата на правовата страна, в това число опцията за ранно информиране на Европейския парламент и Съвета и поддръжка от тяхна страна, както и ясни графици за продължителността на разговорите.

Първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс съобщи: " Способността на съюза да отстоява върховенството на закона през днешния ден е по-жизненоважна от всеки път. Първо, тъй като това е въпрос на съществени полезности, на това " кои сме ние ". Второ, тъй като действието на Европейски Съюз като цяло зависи от спазването на правилата на правовата страна във всички страни членки ". По думите му " в този момент е моментът да помислим дружно с всички институции, страните членки, другите органи и заинтригувани страни за това по какъв начин да се отбрани и укрепи върховенството на закона в съюза ".

Еврокомисията планува през юни да показа своите изводи и оферти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР