Европейската комисия подготвя промени в един от регламентите си и

...
Европейската комисия подготвя промени в един от регламентите си и
Коментари Харесай

Ще ни отнеме ли Европа един от най-големите символи: в опасност ли е розовото масло?

Европейската комисия приготвя промени в един от регламентите си и отсега нататък може да класифицира розовото масло и другите етерични масла като химически вещества и артикули, а не натурални, получени от земеделско произвеждане, както е в този момент, алармираха производители.

" Има заплаха Европейската комисия да забрани емблематичното за България розово масло. То може да бъде оповестено за химическа субстанция ", сигнализира кметът на община Казанлък - Галина Стоянова.

" Научих за подготовката в смяната на регламента от кмета на побратимения ни френски град Грас. Той ме сезира, че смяната касае етеричните масла и всички аграрни артикули, от които се извличат етерични масла - да бъдат следени по реда на химичните артикули, наред с петрола и всички нездравословни артикули ", изясни кметът на Казанлък в " България заран ".
 



Новината идва в миг, когато стотици розопроизводители приготвят тазгодишната акция, а напрежението в сектора непрестанно пораства.

Подробности за тази заплаха споделиха първо в Казанлък, където са подхванати и начинания за недопускането естественият артикул от маслодайна роза да е присъединен като химичен артикул.

Застрашен ли е признакът на страната ни - маслодайната роза, и какво се прави към този миг, с цел да се предотврати сходен сюжет?

Социалните мрежи безусловно закипяха от мнения.



България е едно от дребното места в света, които са облагодетелствани с съвършени условия за развъждане на маслодайна роза. Още от XVI век в днешната „ Долина на розите “ стартира развиването на производството на розово масло, като през XIX век България съвсем монополизира международното доставяне с този артикул.

Българската роза има бездънен и мощен мирис и от нея се получава розово масло с най-хубавото качество. Наричано „ течно злато “, поради неповторимите му свойства и високата цена, розовото масло е естествен балсам, който носи доста изгоди. В състава му участват минерали, витамини и антиоксиданти, които имат успокояващо, противовъзпалително и подхранващо деяние. Ароматерапията с розово масло понижава равнището на кортизол (хормона на стреса) и има позитивно влияние при депресивни положения.

" Отглеждането на рози е приоритет главно на дребните, тъй като изисква ръчен труд. И съм гневна, тъй като до момента не се откри аграрни министър, който да провежда екип, който да се обоснове пред Брюксел и да изиска специфична отбрана за розите. Те са освен национална, само че и европейска полезност, тъй като ние сме единствената страна в Европейски Съюз, която ги отглежда и добива към момента най -качественото в света розово масло. Българската Роза Дамасцена колкото и да се съпротивлява се спуска стремително по пътя на Българското кисело мляко. За него знае целия свят, само че българите вървят в прилежащи страни да си го купуват. ", написа в обществените мрежи Светлана Трифоновска.

2900 са производителите на розово масло в България. Но не става въпрос единствено за тях, нито за поминъка, нито за работните места. Става въпрос за един от знаците на Родината.

Да се надяваме, че розовото масло ще бъде предпазено!
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР