Европейската комисия подаде иск пред срещу българското правителство заради липсата

...
Европейската комисия подаде иск пред срещу българското правителство заради липсата
Коментари Харесай

ЕК дава България на съд заради мръсния въздух

Европейската комисия подаде иск пред против българското държавно управление поради неналичието на задоволително ограничения да опази българските жители от. Това предадоха кореспондентите на Свободна Европа и БНР в Брюксел.
Става дума за систематично превишаване на пределните правила на серен диоксид от 2007 година насам в югоизточна България. Там се намират четирите най-големи топлоелектрически централи – 1-3 и
 Заради мръсния въздух: Два дни безвъзмездни буферни паркинги към метростанциите Заради мръсния въздух: Два дни безвъзмездни буферни паркинги към метростанциите
Във връзка с нарасналите равнища на фини прахови частици (ФПЧ 10) и неподходящи метеорологични условия, на 3 и 4 декември 2020 година паркир...
Решението за подаване на правосъден иск се основава на данни, предоставени от българското държавно управление, „ които демонстрират трайно неспазване на пределно допустимите почасови и дневни стойности на серен диоксид в югоизточната част на страната, където се намират четирите най-големи топлоелектрически централи ” , заяви в Брюксел комисарят за екологията, морските въпроси и рибарството Кармену Вела.
Количествата серен диоксид в атмосферния въздух в района нарушават европейските стандарти за пределно допустимите стойности по европейската инструкция за качеството на въздуха и за по-чист въздух в Европа. Неспазването на стандарта продължава от 1 януари 2007 година – датата на влизане на България в Европейски Съюз.
се отделя при използванет на съдържащи сяра горива (въглища и нефт) за битово отопление, произвеждане на електрическа енергия и за гориво за моторни транспортни средства. Серният диоксид може да засегне дихателната система и функционалностите на белия дроб и да аргументи раздразнение на очите. Сярната киселина е и главният съставен елемент на киселинните дъждове, които предизвикват обезлесяване. Смята се, че серният диоксид има най-голяма роля за измененията в климата.
Европейското законодателство задължава държавното управление да одобри проекти за качеството на въздуха и да подсигурява, че те плануват подобаващи ограничения, тъй че интервалът на превишаване да бъде допустимо най-кратък. То обаче би трябвало единствено да избере ограниченията, които да подсигуряват спазването на пределно допустимите стойности на замърсяване на въздуха.
От и водите обявиха, че казусът със замърсяването със серен диоксид е остарял и се дължи на обстоятелството, че в региона към Гълъбово, област Стара Загора има четири топлоцентрали, работещи с въглища. Поради огромното им скупчване на едно място било мъчно да се дефинира кой тъкмо е отговорен за превишаването на нормите за непорочност на въздуха.
 Фандъкова вижда навременни ограничения против COVID-19, само че се закани на коледните базари, които разреши Фандъкова вижда навременни ограничения против COVID-19, само че се закани на коледните базари, които разреши
Следим доста деликатно всеки ден. Трябва да има баланс, да се вземат действителни ограничения, които фактически ще доведат до резултат. Смятам,...
От министерството напомнят, че наказателната процедура против България се води от Европейската комисия от 2009 година насам и за това време подхванатите ограничения са дали резултат в Перник и в Димитровград, като проблематичен остава въздухът единствено в Гълъбово, където превишенията от началото на годината са 19 против 46 през първото полугодиие на 2018 година
Заведеното през днешния ден дело е второ по Директивата за качеството на атмосферния въздух и за по-чист въздух в Европа от 2005 година Съдът на Европейски Съюз към този момент осъди България за превишаване на нормите за фини прахови частици . През април 2017 година европейските магистрати откриха, че държавното управление не взема задоволително ограничения, с цел да подсигурява спазването на нормите за прахови частици от 2007 година насам в София, Пловдив, Варна, както и в Северна, Ююгозападна и и Югоизточна България. Тогава държавното управление беше наказано единствено да заплати правосъдните разходи, а Европейската комисия реше да изчака обещанията за споразумяване на казуса да дадат резултат, преди да реши дали да изиска налагане на санкции за нарушаванията.
Правителството получи последно предизвестие по още четири наказателни процудри – за неприлагане на европейското законодателство по молбите за предоставяне на леговище, за разпоредбите за киберсигурност, за взаимното признание на присъдите, издавани от европейски съдилища по наказателни каузи и за санкции при недеклариране на суми в брой, надвишаващи 10 000 евро при влизане и излизане от страната.
Европейската комисия отваря и нови наказателни процедури против България за неприлагане на европейското законодателство за отбрана на деца от полово принуждение и против детската порнограифя, за незадоволителни санкции в българското законодателство за манипулиране на финансова информация, както и за слагане на по-високи условия към непознати компании за даване на охранителни услуги спрямо българските.
По всички тях българските управляващи са получили период от два месеца да дадат приемливи пояснения за какво не съблюдават и не ползват европейското право и да се поправят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР