Европейската комисия първоначално е смятала да глоби България с 300

...
Европейската комисия първоначално е смятала да глоби България с 300
Коментари Харесай

Преговорите с Брюксел за глобата за БЕХ започнали от 300 млн. евро, твърди Борисов

Европейската комисия в началото е считала да санкции България с 300 млн. евро поради монопола, който постанова държавното сдружение " Булгартрансгаз " върху газопреносната система на страната. Така " договарянията " почнали от тази сума, с цел да стигнат до 77 млн. евро. " Много тежки договаряния бяха и това беше минималната сума, която можахме да договорим. " Това разгласи пред публицисти във Виена министър председателят Бойко Борисов, се вижда във видео в неговия фейсбук профил.

Когато Европейската комисия ни предложи да приватизираме тръбите на газопреносната система, представете си нашето държавно управление да беше вкарало такова решение и през днешния ден да ме питате за какво е взело такова решение, изясни Борисов. Според него при такова решение като претенденти щели да се явяват огромни съветски, турски и други компании, които да станат притежател на тръбите, за което в този момент щял да бъде упрекван.

Борисов разгласи, че от тази обстановка единственият излаз бил санкцията. " Всичко останало означаваше приватизация на газопреносната ни система. Помислете какво бихте говорили, в случай че бяхме взели противоположното решение – огромни непознати компании да влязат и да ни вземат собствеността върху газопреносната система ", изяснява Борисов. С което разгласи завършек на тематиката, като предизвести " да не плашат хората ", че ще заплащат санкцията. Тя щяла да се заплати от облагата на " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз ". И двете сдружения са държавни компании.

Премиерът подсети ръководството на Жан Виденов, когато Рем Вяхирев, тогава началник на " Газпром ", имал концепция за сходна " приватизация " посредством сдружението " Топенерджи ". Тогава Виденов взел вярно решение да не продава тръбите, разгласи Борисов.

" Топенерджи " е смесена компания сред " Газпром " (с 50%), държавната " Булгаргаз " (с 25%) и компании от в миналото могъщата " Мултигруп ".

Борисов изясни и " без да привързвам двете тематики ", че сега България се нуждае от още пари - към 80 млн. евро (почти колкото е санкцията от Брюксел - бел. ред.) с цел да укрепи в допълнение защитата по границата си, която е външна за Европейски Съюз. Въпросът към този момент бил разискван с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Борисов през днешния ден напомни, че мандат за тези договаряния на ръководещите е даден единомислещо, което не се случвало постоянно, от всички показани партии в Народното събрание. Това стана в края на ноември 2017 година, когато на закрито съвещание Народното събрание реши България да не признава виновност за това, че препятства други газови компании да употребяват тръбопроводната й мрежа. Въпреки че жалбата, която изпрати частната компания " Овергаз " през 2011 година в Брюксел, е таман с това недоволство - недопускане до мрежата.

Вариантите пред България още тогава са били да признае виновност и да сътрудничи на Европейската комисия, което е щяло да понижи предстоящата санкция. В същото време това би дало опция за частни искове против двете държавни сдружения. В този случай санкцията би била 330 млн. евро. " Капитал " показва, че Еврокомисията е била склонна да понижи сумата до 100 млн. евро, в случай че България се обвърже с избрани ограничения. Признаването на виновност е една от тях, което би довело до понижение на глобата до 70 млн. евро.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР