Европейската комисия отрече твърденията на БСП, че е спряла проекта

...
Европейската комисия отрече твърденията на БСП, че е спряла проекта
Коментари Харесай

ЕК не е спирала парите за завода за отпадъци в София


Европейската комисия отхвърли изказванията на Българска социалистическа партия, че е спряла плана за построяването на завода за преправка на боклуци в София.
Говорителят на Комисията по въпросите на районната политика Кристиян Шпар съобщи пред БНР, че е получена молба за третата фаза на системата и сега изготвя оценката си.
" Комисията ще излезе с решение по плана, откакто завърши оценката. На този стадий не е спирано финансирането от еврофондовете ", прецизира Шпар.
Вчера ръководителят на групата на Българска социалистическа партия в Столичния общински съвет Калоян Паргов разгласи, че планът е спрян поради неточност при кандидастването. Според Паргов опцията за създаване на завода с европейски пари е провалена. Той упрекна за неуспеха кмета на столицата Фандъкова и зам.-кмета по екологията Йоана Христова.
Председателят на СОС Елен Герджиков назова думите на Паргов безапелационна неистина, разкривайки, че планът за завода е в развой на оценка от Европейска комисия. Същото беше доказано и от Столична община.
Лидерът на столичните социалисти отвърна, че планът е " на трупчета " и по никакъв начин не е несъмнено, че средствата по плана са разполагаем за асимилиране, защото общината не е поискала по надлежния ред от Европейска комисия позволение за предоставената държавна помощ.
Докато не се отговори на всички европейски условия, средствата не може да бъдат усвоени. " Ако Столична община не се оправи в нужните периоди, този план не може да се състои ", уверен е водачът на БСП-София.
Проектът

Съгласно заложеното в проектодоговора, построяването на инсталацията ще стане от " Топлофикация София ". Цената е 157 538 018 евро без Данък добавена стойност, като 58,28% или 91 813 153 евро идват от Европейския фонд за развиване, а останалите т.е. до 67 млн. евро – посредством заем от Европейска инвестиционна банка.
Заемът ще се връща 19 години, като още на петата би трябвало да започва връщането на главницата. Средно по 5 млн. евро годишно ще се връщат всяка година, а като източници за погасяване на дълга са посочени приходите на " Топлофикация София ". Индикативната рента на заема е 1,5%.
Проектирането и строителството на инсталацията ще отнеме 36 месеца, а още 24 месеца се планувани за премахване на недостатъци – след въвеждане в употреба. 36 месеца откакто проработи предприятието ще може да му се оказва техническа помощ от изпълнителя. Очакваната облага е 10 млн. евро на година, а годишните разноски били 7 млн. евро.

Относно финансовите параметри, лицето на " За да остане природа в България " и претендент за евродепутат от " Демократична България " Тома Белев разяснява при одобряването на плана от СОС във Фейсбук по този начин: " Министерство на околната среда ще даде 200 млн. лв. от Оперативна програма " Околна среда " на Столична община, с цел да гори отпадъците си в лична апаратура. Сега отпадъците се горят в пещите на циментовите фабрики, като за това се заплащат 5 млн. лв. годишно. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР