Европейската комисия отказва да коментира информацията, че бившият македонски премиер

...
Европейската комисия отказва да коментира информацията, че бившият македонски премиер
Коментари Харесай

ЕК отказва да коментира Груевски и молбата му за убежище в Унгария

Европейската комисия отхвърля да разяснява информацията, че някогашният македонски министър председател Никола Груевски е подал молба за леговище в Унгария , като изяснява, че върховенството на закона е главният принцип на Европа , съобщавт МИА и " Политико ".

" Върховенството на правото е главен принцип на Европейски Съюз както за страните членки, по този начин и за страните кандидатки . Очакваме всички страни да се придържат строго към разпоредбите. Това е правосъдна процедура, която не трябва да се политизира ", изяснява Европейска комисия.

Груевски се търси с интернационална заповед за арест , като през вчерашния ден македонските управляващи потвърдиха, че някогашният министър председател евентуално е в Унгария. Спецпрокурор Катица Янева чака скорошно изгонване .

 Македония издаде заповед за арест на Груевски
Македония издаде заповед за арест на Груевски

Бившият министър председател, който трябваше да влезе в пандиза, е в неопределеност от дни

" Македония ще употребява всички юридически механизми, с цел да обезпечи наличието на някогашния министър председател Никола Груевски и изпълняването на неговата присъда. Процедурата за екстрадиция ще продължи и се надявам, че Европа ще окаже напън и той ще бъде върнат ", изяснява тя.

Самият Груевски заяви, че е избягал в Унгария и търси леговище. В понеделник македонският съд издаде заповед за арест на Груевски. " Сега съм в Будапеща и съм помолил за политическо леговище от унгарските управляващи . Аз постоянно ще остана правилен на идеята на Македония. Никога няма да се откажа ", разяснява Груевски.

 Груевски разкри, че е в Унгария
Груевски разкри, че е в Унгария

Той е в Будапеща и търси политическо леговище

Правителството на унгарския министър председател Виктор Орбан е в близки връзки с Груевски . Миналата година Орбан посети Македония, с цел да окаже поддръжката а партията на Груевски " Вътрешна македонска революционна организация ДПМНЕ ", а през юни тази година унгарският водач изпрати видео известие за поддръжка на партията, излъчена по време на огромен митинг против договорката с името на страната сред Македония-Гърция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР