Европейската комисия отказа да вземе страна в проведения в сряда

...
Европейската комисия отказа да вземе страна в проведения в сряда
Коментари Харесай

Еврокомисарят за правосъдието: Оценката за ареста на Борисов не е наша компетентност, а на националните съдебни органи

Европейската комисия отхвърли да вземе страна в извършения в сряда вечер спор в Европейския парламент за задържането на някогашния министър председател Бойко Борисов през март.

Дискусията беше инициирана от групата на ЕНП, в която членува ГЕРБ, посредством поцедура, която планува включване на точка, без да е належащо единодушие на останалите парламентарни групи и беше озаглавена " Незаконно задържане на водач на опозицията в България ".

" Европейската комисия няма подготвеност да се произнася по обособени случаи. Това е работа на националните правосъдни органи. Поддържаме тази линия, без значение от личността, за която става дума ", съобщи еврокомисарят за правораздаването Дидие Рейндерс.

Еврокомисарят уточни, че България има проблеми с върховенството на правото, които са посочени в годишния отчет на Комисията и че те са свързани с опцията за правосъдно гонене против основния прокурор, провеждането на състезания за вакантните места в правосъдната система, стандартите на работа на Военновъздушни сили и битката с корупцията.

Рейндерс беше свикан от ЕНП да осъди задържането на Бойко Борисов за 24 часа на 17 март.

" Очакваме Европейската комисия, Съвета и Европейския парламент да осъдят това задържане ", съобщи евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

Той, както и други негови сътрудници от ГЕРБ, лансираха версията, че Борисов е арестуван, защото е подкрепил Украйна във войната с Русия и е заречен изпращането на българско оръжие за Киев.

Дебатът мина при слаб интерес, като се думата по него взеха 14 евродепутати, шестима, от тях български.

Основната теза на ЕНП беше да търси отговорност на социалистите, либералите и зелените за отхвърли им да вземат участие в дебата.

" Полудели ли сме всички? Този спор за Бойко Борисов ли е или за върховенството на правото? Ние парламент ли сме или политическо шоу - правата на всички би трябвало да се пазят ", съобщи чешкият евродепутат от ЕНП Томаш Здеховски.

А сътрудника му от Германия Моника Холмайер сподели, че водач на опозицията не може да бъде задържан в демократична страна. Тя отбрани Борисов, като сподели, че той не е могъл да извърши правосъдна промяна, с която да поддържа върховенството на правото, защото е трябвало да откри две трети болшинство за нея, каквото останалите партии не са му дали.

" Много е забавно, че ЕНП пази върховенството на правото в България в случай, че нямаше никакъв интерес към тематиката, до момента в който Бойко Борисов беше на власт ", сподели ирландският евродепутат Клер Дали от левицата.

Тя напомни, че през 2020 година Европейският парламент е приел резолюция за ситуацията в България, в която осъжда дейностите на държавното управление на Борисов в битката с корупцията и поддържа митингите и която не е била подкрепена от групата на ЕНП.

Румънският евродепутат Рамона Стругариу от либералите, сподели, че полемиката е сбъркана, защото " Борисов не може да бъде храбър водач на опозицията ", който се бори за законността. " Ако с такива диспути се пробвате да го възстановите на власт, ще страдате ", сподели Стругариу.

Подобна теза беше изложена и от социалистите, които бяха оставили на българските си членове да ги съставляват. Цветелина Пенкова сподели от трибуната в Страсбург, че дебатът е " корист от ЕНП и ГЕРБ с пълномощията на Европейския парламент " и " неприемлива интервенция по време на предизборна акция ".

Нейният сътрудник Иво Христов акцентира, че 18 дни преди изборите, " Европейският парламент услужливо провежда спор по проблем, който беше решен от българския съд ".

На две правосъдни инстанции заповедта за задържанието на Бойко Борисов беше приета за незаконосъобразна. Това беше посочено и от Дидие Рейндерс и от други оратори.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР