Европейската комисия отхвърли искането за субсидия от 6 140 евро

...
Европейската комисия отхвърли искането за субсидия от 6 140 евро
Коментари Харесай

Ще караме ли скоро електромобили: Европа ни отряза, но какво ще направи българското правителство?

Европейската комисия отхвърли настояването за дотация от 6 140 евро при покупка на електрическа кола в България, което беше залегнало в проектите на оперативна стратегия " Околна среда ", като по този метод на процедура направи покупката на електрически автомобили у нас доста по-трудна задача.

Ще напомним, че дотации за покупка на електрически автомобили се дават в съвсем всяка европейска страна, като концепцията е да се обнови автопарка и самите транспортни средства да станат по-екологични. Това, което не се знае от всеобщата общност у нас обаче е, че тези дотации (които варират и в някои страни доближават до 9 000 евро) не се дават от Европейския съюз, а идват от самата страна.

И неизвестно за какво, българското държавно управление беше решило, че навръх нас Европа ще отпусне пари за въпросната дотация. Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов даже твърдеше преди време, че парите от Европейски Съюз за програмата са сигурни и идват до края на годината. Както се очакваше от осведомените с материята, това не се случи, а както се вижда няма и да се случи.

Какво обаче е решението, с цел да се обнови и електрифицира автопарка у нас?
" Българското държавно управление би трябвало да откри способи и да включи наложително такова перо в бюджета, тъй като точно това са методите, с които действат 22 други страни от Европа. " Това съобщи особено за mobile.bg Храбрин Иванчев - ръководител на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП), който, апропо, е и един от най-големите радетели за по-бързо и съответно нахлуване на електрическите автомобили у нас.



И добави: " Именно държавните управления с пари от бюджета се грижат за отпущането на въпросната дотация, като тук не става дума единствено за страни, производители на коли. В страни, като Гърция и Хърватия да вземем за пример, стратегиите за субсидиране при покупката на електрически автомобили работят с цялостна мощ и дават доста положителни резултати. "
Така че, както се оказва, " топката " е била, е, и ще продължава да бъде главно в полето на българското държавно управление, а по какъв начин ще я отиграе новото такова, следва да разберем.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР