Европейската комисия отхвърли искането на Полша да отмени наложената й

...
Европейската комисия отхвърли искането на Полша да отмени наложената й
Коментари Харесай

Еврокомисията отказа да отмени глоба на Полша за върховенството на правото

Европейската комисия отхвърли настояването на Полша да анулира наложената й от Европейския съд многомилионна санкция поради неспазването на върховенството на правото, като съобщи, че Варшава още не е изпълнила изискванията за това.

През октомври 2021 година за неуважение на нареждането на съда да разпусне неотложно органа, отговарящ за кариерното развиване на магистратите и не върне преместените от него съдии.

В следствие съдът откри несъгласие с европейското право в полския закон за ръководство на кариерното развиване на съдиите посредством дисциплинарна камара към Върховния съд. Според европейските магистрати този модел не подсигурява съблюдаване на правилото за разделяне на управляващите.

За първи път в историята Европейската комисия разгласи, че ще си прихване дължимите санкции от еврофондовете на Полша, откакто Варшава отхвърли да си заплаща. Това принуди управляващите да трансформират на няколко пъти реда за работа на дисциплинарната камара, с цел да отговорят на решението на съда.
 Полша заплати 360 млн. евро санкция на Европейски Съюз, Брюксел няма да й дава пари от еврофондовете Полша заплати 360 млн. евро санкция на Европейски Съюз, Брюксел няма да й дава пари от еврофондовете

През ноември, като уточни, че последните поправи извършват изискванията на Брюксел.

В четвъртък Европейската комисия съобщи, че съгласно нейната оценка това не е реалност. " Анализирахме деликатно настояването на Полша и в следствие Комисията продължава да счита, че нареждането (на съда) към момента не е изцяло изпълнено ", съобщи представител на Европейската комисия.

Той заяви, че Брюксел ще възобнови изпращането на предложения за заплащане на дължимите суми по наложената санкция, които са били спрени краткотрайно през последните пет месеца, до момента в който Комисията е оценявала постъпилото искане.

Макар че, заплащанията по него също са блокирани, до момента в който Полша не преуреди съгласно европейското право реда за покачвания, санкции и разбъркване на съдиите, тъй че да изключи опцията изпълнителната власт да се намесва в кариерното развиване на магистратите, и не върне на местата им преместените от дисциплинарната камара съдии.

Полша и Унгария са единствените европейски страни, които не са получили и цент от Европейски Съюз по програмата за възобновяване от пандемията от COVID-19.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР