Европейската комисия отчете днес положителни резултати от оказаната от ЕС

...
Европейската комисия отчете днес положителни резултати от оказаната от ЕС
Коментари Харесай

ЕК отчете успех в охраната на българските граници с помощта на ЕС

Европейската комисия регистрира през днешния ден позитивни резултати от оказаната от Европейски Съюз поддръжка за защитата на външните граници на България и Румъния. Отбелязан бе прогрес при връщането на мигрантите без право на престой в Европейски Съюз, усъвършенствани бяха процедурите за даване на леговище, сензитивно бе усъвършенствано противодействието на каналджиите, съобщи Оливие Ониди, зам.-директор на дирекцията на Европейска комисия по въпросите на Шенген и вътрешната сигурност в Европейски Съюз, който приказва пред евродепутатите от комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи.

Той означи, че от март предходната година Европейска комисия обезпечи финансиране за тези действия. Най-важното е, че успяхме да подобрим съдействието на всички нива, това докара до увеличено наличие на европейската гранична работа " Фронтекс ", добави Ониди.

Директорът на " Гранична полиция " Антон Златанов означи, че най-тежката сухопътна граница в Европейски Съюз се намира сред България и Турция. Влагаме голям запас за нейното запазване и за наше голямо страдание през 2022 година и 2023 година шестима български служители на реда починаха при осъществяване на служебните си отговорности по тази линия, добави той.

Златанов също изрази мнение, че европейската поддръжка е донесла доста изгоди, в това число с ускоряване на процедурите за разглеждане на молбите за леговище. Над 98 % от молбите бяха прегледани по тази процедура, посочи той.

Основен наш приоритет е ефикасното противопоставяне на контрабандата на мигранти и спасяването на човешки живот, уточни Златанов. Той обърна внимание на съдействието с Турция и добави, че това е от основно значение за понижаване на мигрантския напън над Европа. Изключително доста подобрихме взаимоотношението с турските управляващи в последната година. Изгради се доверие, резултатите от което са, че ситуацията на външната граница на Европейски Съюз е спокойна, заключи той.

По неговите думи нашата страна е подготвена да работи с Европейска комисия за народен проект за използването на новото европейско законодателство за миграцията. Проявяваме нулева приемливост към нарушаването на съществени права и това го подсигурявам, сподели Златанов в отговор на евродепутатски въпрос, обвързван с опазването на правата на мигрантите и изказванията, че по българската граница има случаи на отбиване. По неговите думи е невероятно да се отблъскват мигранти поради дейностите на турските управляващи. Той разясни, че миналата година българските граничари са предотвратили към 180 хиляди опита за нелегално навлизане в нашата страна.

Румънският държавен секретар Михай Некула заяви, че румънските граничари са подхванали взаимни патрули със сръбските си сътрудници и това е довело до трайно понижаване на броя на противозаконните навлизания на мигранти от сръбска страна.

Изпълнителният шеф на организацията на Европейски Съюз по въпросите на убежището Нина Грегори означи, че България е получила близо 100 преводачи за центровете за мигранти. По нейните думи Европейски Съюз оказва помощ за цифровизацията на активността на българската Агенция за бежанците.

Десислава Тодорова от неправителствената мрежа за наблюдаване на насилието по границите съобщи, че от позиция на гражданското общество осъществяването на европейския план за защитата на границите у нас се прави без доклад и разискване. Тя настоя да се вземат ограничения против отблъскването на мигранти, което постоянно е обвързвано с унижения.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР