Европейската комисия, основният регулатор на ЕС наложи глоба на Apple

...
Европейската комисия, основният регулатор на ЕС наложи глоба на Apple
Коментари Харесай

ЕС наложи глоба на Apple от €1.8 млрд. евро след жалба на Spotify – компанията планира да обжалва

Европейската комисия, главният регулатор на Европейски Съюз наложи санкция на Apple в размер на 1,84 милиарда евро за корист с господстващото си състояние в сегмента на стрийминга на музика на устройствата с iOS. Освен това организацията разгласи, че Apple няма право да не разрешава на съперниците си да популяризират свои по-достъпни услуги. Гигантът от Купертино възнамерява да апелира санкцията.

В прессъобщението на Европейската комисия се показва, че следствието е открило, че „ Apple не разрешава на разработчиците на приложения за стрийминг на музика да осведомят изцяло потребителите на iOS за различни и по-евтини музикални услуги “. И също по този начин не разрешава на разработчиците да осведомят потребителите по какъв начин могат да стартират да взаимодействат с различни музикални услуги. При налагането на санкцията Европейската комисия взе поради „ продължителността и тежестта на нарушаването “, оборота и пазарната капитализация на Appl. Както и обстоятелството, че компанията е предоставила „ подвеждаща информация “ на регулатора по време на следствието.

„ В продължение на 10 години Apple злоупотребяваше с господстващото си състояние на пазара за разпространяване на приложения за стрийминг на музика посредством App Store. Компанията реализира това, като ограничаваше разработчиците да осведомят потребителите за различни, по-евтини музикални услуги, налични отвън екосистемата на Apple. Това е нелегално според антитръстовите правила на Европейски Съюз и по тази причина през днешния ден наложихме на Apple санкция в размер на повече от 1,84 милиарда евро. “

съобщи Маргрете Вестагер, заместник-председател на Европейската комисия

Това решение изпраща мощно обръщение. Никоя компания, даже монополист като Apple не може да злоупотребява с властта си, с цел да управлява метода, по който други компании взаимодействат с клиентите си.

Spotify приветства решението на Европейската комисия.

Apple също реагира на решението на Европейската комисия. Компанията съобщи, че регулаторът не е съумял да „ открие никакви достоверни доказателства “ за вреди за потребителите или антиконкурентно държание. Apple съобщи, че Spotify желае да „ пренапише разпоредбите на App Store “ и да получи преимущество, без да заплаща на Apple. Компанията посочи и обстоятелството, че App Store е от решаващо значение за настоящето владичество на Spotify на пазара за стрийминг на музика.

Припомняме, че следствието на Европейската комисия стартира през 2020 година след тъжба на Spotify. В нея последната упрекна Apple, че нелегално събира 30% комисиона за заплащанията, осъществявани в границите на App Store. Освен това Spotify не беше съгласна с разпоредбите на App Store, за които се твърди, че лимитират опцията на услугата да взаимодейства с клиентите си и да им оповестява информация, в това число маркетингова.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР