Европейската комисия определи ембаргото като част от пакета си с

...
Европейската комисия определи ембаргото като част от пакета си с
Коментари Харесай

Икономист: Каквото и да направим в България, то няма да спре инфлацията

Европейската комисия дефинира ембаргото като част от пакета си с най-тежки наказания против Русия поради спора в Украйна.

Според Панчев по-важно би било Русия да бъде лимитирана в износа на петрол, в случай че се търси стопански удар против нея.

" Има разновидности да се търсят заобикаляния и да се прави контрабанда. Подобни наказания против Иран демонстрират, че може и да няма изключително огромен стопански резултат. Във времето пазари може би ще бъдат открити ", уточни Панчев в студиото на " България заран ".

По думите му при петролно ембарго е мъчно да бъде планувано с какъв брой ще нарастнат горивата. Има прогноза барел нефт да се търгува за 180 $, което е повишаване с 80 $.

Ако се получи съществено понижаване на акциза, може да се окаже, че няма да има нарастване на цената, позволи икономистът. Той чака най-малко 30-40% скок на суровината, в случай че цяла Европа реши да се откаже от съветския петрол.

Инфлацията и обезщетенията за бизнеса

" Каквото и да създадем в България, то няма да спре инфлацията, няма да реши казуса. Може краткотрайно да облекчи положението на някого в страната. За да се спре инфлацията, би трябвало да има стягане на паричните политики - повдигане на лихвите от централните банки и стесняване на покупката на активи ", изясни Панчев.

За икономиста е несъмнено, че цените няма да спаднат, само че ще бъде понижен темпът на растежа им. Неминуемо ще имаме някаква форма на криза и стесняване на стопанската система, посочи той.

Панчев е на мнение, че не е изчистена кашата с обезщетенията за бизнеса. Той се съмнява кабинетът да успее да удовлетвори настояванията на другите браншови организации, които стачкуват. Икономистът чака да пострада финансовата стратегия в държавния бюджет - част от парите за вложения да бъдат пренасочени в харчене за други стратегии.

" Да кажем, че май е явен, само че по-дългосрочно нещата са много в мъгла ", означи той.

Цената на природния газ

" Борсовата цена на газа е тази, която плащаме в България. Не виждам по какъв начин борсовата цена би могла да спадне. Министър Василев чака обща европейска самодейност за закупуване на газ, която може да смъкна цената под борсовата. Това е допустимо, в случай че договарянията са сполучливи ", сподели още икономистът.

Поставянето на таван на цените е контрапродуктивна мярка и в доста случаи основава дефицити, уверен е Панчев.

Въвеждането на еврото в България

" Поставяме каруцата пред коня със самия проект за приемане на еврото. Първо, би трябвало да забележим разбор най-малко от Българска народна банка, който да ни каже какви са изгодите и какви са проблемите, в случай че въведем еврото в този момент. Румъния взе доста ясно решение, че ще мисли за приемане на еврото чак 2029 година, тъй като сега цялата Еврозона е в невиждана рецесия. Със сигурност би трябвало да отложим приемането на еврото, бих приел този период до 2029 година Трябва да се направи съществено публично разискване ", разяснява Панчев.

И изясни, че когато една страна премине от валутен ръб - в евро, механизмите, които до момента са спирали инфлацията, получават избутване напред, което провокира още по-голяма инфлация.

" Това ще се случи с България. Ще има в допълнение повишаване на цените. Другият проблем е обвързван с отхлабването на фискалната политика ", акцентира Панчев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР