Европейската комисия оповести предварителни данни за смъртните случаи по пътищата

...
Европейската комисия оповести предварителни данни за смъртните случаи по пътищата
Коментари Харесай

ЕК: България и Румъния с най-много смъртни случаи по пътищата през 2023 г.

Европейската комисия оповести предварителни данни за смъртните случаи по пътищата за 2023 година, оповестиха от Европейска комисия. При ПТП са убити към 20 400 души, което е с 1% по-малко по отношение на 2022 година Въпреки известния прогрес след 2019 година, малко страни членки са на път да реализират задачата на Европейски Съюз и Организация на обединените нации за понижаване на половина на броя на смъртните случаи по пътищата до 2030 година, предава БГНЕС.

От 2019 година насам броят на смъртните случаи по пътищата е намалял едва в Испания, Франция и Италия, а в Ирландия, Латвия, Нидерландия, Словакия и Швеция е повишен.

Общото класиране на смъртните случаи по страни не се е трансформирало доста, като най-безопасните пътища са в Швеция (22 смъртни случая на един милион жители) и Дания (27). България (82) и Румъния (81) са отчели най-голям % на смъртни случаи през 2023 година Средната стойност за Европейски Съюз е 46 смъртни случая на един милион поданици.

Заедно с днешните статистически данни Европейската обсерватория за пътна сигурност разгласява и нов годишен статистически отчет и обновени профили по страни.

През 2018 година Европейски Съюз си сложи цел за понижаване с 50% на смъртните случаи по пътищата до 2030 година, а до 2050 година да реализира нулева смъртност по пътищата. Целта е дефинирана в Стратегическия проект за деяние на Европейска комисия по отношение на пътната сигурност и в Рамката за политиката на Европейски Съюз в региона на пътната сигурност за интервала 2021—2030 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР