Европейската комисия одобри включването на Българско кисело мляко“ като защитено

...
Европейската комисия одобри включването на Българско кисело мляко“ като защитено
Коментари Харесай

България защити пред ЕС произхода на киселото мляко

Европейската комисия утвърди включването на „ Българско кисело мляко “ като предпазено название за генезис (ЗНП) от България. Наименованието ще бъде добавено към листата от 1 641 към този момент предпазени селскостопански артикул, оповестяват от Комисията.

Към момента във връзка с българските артикули със предпазено название на произхода е единствено „ Странджански манов мед “/„ Манов мед от Странджа “. Идеята на този тип отбрана е, че сходен артикул идва от съответен регион.

България от години се бори да отбрани киселото мляко пред Европейската комисия. И последното входирано искане за отбрана от България, в лицето на Министерството на земеделието и храните, от 2021 година

Според признатите текстове  „ Българско кисело мляко “ е млечен артикул, подготвен от сурово мляко от овце, крави, биволици, кози или примес от тях, създадени в България, и симбиотична закваска от бактериите Lactobacillicus delbrueckii ssp.bulgaricus и Streptococcus thermophilus, които не са подложени на генетична трансформация. Благоприятните природо-климатични условия в страната способстват за развиването на млечнокиселата бактерия Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, която се употребява при производството му.
 Защитата на българските обичайни храни в Европейски Съюз поддържа локалния бизнес
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР