Европейската комисия одобри включването на Българско бяло саламурено сирене“ като

...
Европейската комисия одобри включването на Българско бяло саламурено сирене“ като
Коментари Харесай

ЕК добави и българското саламурено сирене като защитен продукт

Европейската комисия утвърди включването на „ Българско бяло саламурено сирене “ като предпазено название за генезис (ЗНП) от България. Това ново название ще бъде добавено към листата от 1 648 към този момент предпазени селскостопански продукта, оповестиха от представителството на Европейска комисия в България.
„ Българско бяло саламурено сирене “ е ферментирал млечен артикул, който се създава от пълномаслено краве, овче, козе, биволско или смесено мляко, с добавка на закваска от бактерии Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei, както и на симбиотична закваска от бактерии Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, посредством подсирване с квас за сирене, получило нужната обработка, претърпяло развой на зреене в саламура и предопределено за консумация.
Производството на продукта се прави на територията на цяла България по одобрена технология. Благоприятните климатични и естествени условия в страната спомагат за развиването на млечнокиселите бактерии, от които бактерията Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus се употребява при производството на продукта и въздейства на неговите характерни характерности.
Регистрацията ще даде на преработвателите конкурентно преимущество на пазара, а за потребителите ще има спомагателна гаранция за произхода и качеството на продукта.
По-рано този месец и българското кисело мляко беше вписано в европейския Регистър на предпазените наименования за генезис. Така саламуреното сирене става третият български артикул, регистриран като предпазено название за генезис на европейско равнище след „ Странджански манов мед “ и киселото мляко.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР