Европейската комисия одобри употребата на терапия с антитела на AstraZeneca

...
Европейската комисия одобри употребата на терапия с антитела на AstraZeneca
Коментари Харесай

ЕС одобри лекарството на AstraZeneca за превенция на COVID-19

Европейската комисия утвърди използването на терапия с антитела на AstraZeneca за предварителна защита на COVID-19. Това оповестиха от английската фармацевтична компания.

Evusheld е първият по рода си медикамент, който може да се ползва в Европа, и съставлява коктейл от две моноклонални антитела с дълго деяние – тиксагевимаб и цилгавимаб. Те се прикрепят към шипчестия протеин на SARS-CoV-2 на две разнообразни места. Антителата са открити в университетския медицински център „ Вандербилт “.

Одобрението на Европейска комисия е въз основа на резултати от клинични проби, в това число в трета фаза, по време на която експертите откриват, че лекарството понижава със 77% риска от развиване на знаменателен COVID-19 спрямо плацебо при първичния разбор. При шестмесечен междинен разбор е открито 83-процентно понижение, като отбраната от вируса продължава за минимум шест месеца.

Двете антитела ще се вливат в организма посредством две обособени интрамускулни инжекции. От AstraZeneca предлагат 150 мг тиксагевимаб и още толкоз цилгавимаб. Разликата по отношение на двудозовите ваксини против ковид е, че антителата се инжектират незабавно едно след друго, с което се изключва нуждата от две визити на лекарските кабинети за слагане на първа и втора игла в разстояние от няколко седмици да вземем за пример.

В края на предходната седмица Европейската организация по медикаментите (ЕМА) предложи издаването на позволение за приложимост на Evusheld за възрастни и деца над 12-годишна възраст с тегло най-малко 40 кг.

Съединени американски щати към този момент утвърдиха лекарството за незабавна приложимост за хора със слаба имунна система и поръчаха към 1,7 млн. дози от него. На 17 март Evusheld сполучливо мина регулаторно утвърждение и във Англия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР