Европейската комисия одобри Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури

...
Европейската комисия одобри Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури
Коментари Харесай

Европейската комисия одобри Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г.

Европейската комисия утвърди Програмата за морско дело, риболовство и аквакултури 2021-2027 година (ПМДРА), която ще се ползва у нас. България е 9-та страна членка с утвърдена ПМДРА от целия Европейски съюз.

Общият бюджет на ПМДРА 2021-2027 година е 115 298 345 млн. евро или 225 500 504 млн. лв. безплатна финансова помощ, като разпределеният финансов запас от Европейския фонд за морско дело, риболовство и аквакултури (EФМДРА) е в размер на 84 944 698 млн. евро или 70% от общия бюджет, а националното съфинансиране е 30 353 646 млн. евро или 30% от бюджета на Програмата.

„ Приемането на българската Програма за морско дело, риболовство и аквакултури за идващия програмен интервал е значим знак за устойчивостта на рибарския ни бранш и рибарските общности “, разяснява ръководителят на Управляващ орган на Програмата и заместник-министър на земеделието Георги Събев. По думите му рибарството е извънредно значимо изключително за някои райони у нас като крайморските. Той акцентира, че посредством Програмата ще се поддържа и развиването на локалния занаят, и локалните общности както по Черноморието, по този начин и по Дунав и вътрешността на страната. Заместник-министър Събев заключи, че на фона на световните провокации това е добър и значим сигнал за българското риболовство.

„ След всички положени старания съм горделив, че с помощта на Програмата за морско дело, риболовство и аквакултури 2021-2027 година се дава действителен късмет да реализираме задачата за един по-конкурентоспособен, по-устойчив и по-модерен бранш „ Рибарство “ в България. Предприятията в бранша могат да се възползват от финансовата поддръжка, с цел да развият капацитета си, да вкарат нововъведения и да се оправят с актуалните пазарни провокации “, разяснява ръководителят на Управляващ орган на Програмата и заместник-министър на земеделието Георги Събев.

Сред задачите на ПМДРА 2021-2027 година е заложено още укрепването на стопански, обществено и екологично устойчиви риболовни действия, произвеждане на аквакултури и преправка на артикули от лов на риба и аквакултури. В тази връзка предприятията ще бъдат подкрепени за вложения в повишение на енергийната успеваемост, цифровизация и диверсификация на производството.

През програмен интервал 2021-2027 година фокусът ще бъде ориентиран и към поощряване адаптирането на риболовния потенциал, реализиране на ефикасен надзор и правоприлагане в региона на рибарството, в това число битка с противозаконния, недеклариран и нерегулиран лов на риба. Част от финансовия запас ще бъде употребен за повишение качеството на събиране на надеждни данни, за взимане на решения, учредени на знанието. Друг главен акцент по ПМДРА 2021-2027 година е отбраната и възобновяване на водното биологично многообразие и на водните екосистеми.

По Програмата ще се подкрепят и вложения в устойчива синя стопанска система в крайбрежните и вътрешните региони, както и ще се предизвиква развиването на общностите, занимаващи се с риболовство и аквакултури. Важен аспект от използването на ПМДРА 2021-2027 година е и повишение на знанията за морската среда и разширение на морското наблюдаване.

Изпълнението на Програмата ще способства за използването на Общата политика в региона на рибарството, както и на Морската политика на Европейския съюз.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР