Европейската комисия одобри проекта за изграждане на 40 км от

...
Европейската комисия одобри проекта за изграждане на 40 км от
Коментари Харесай

Еврокомисията отпусна 628 млн. лева за изграждането на магистрала Струма

Европейската комисия утвърди плана за създаване на 40 км от автомагистрала " Струма " в секторите Благоевград - Крупник, Кресна - Сандански и тунел „ Железница ". Общата стойност на отпуснатите средства от Кохезионния фонд на Европейски Съюз е 628 млн. лв.. Националното съфинансиране е в размер на 111 млн. лв., заяви пресцентърът на Министерство на превоза.

Строителството на Лот 3.1 „ Благоевград - Крупник " започва на 31 август 2017 година и сега е в начален стадий на осъществяване. На 20.09.2016 година започнаха строителните действия на Лот 3.3 „ Кресна - Сандански " и физическият прогрес на обекта скоро ще доближи 50%. В момента се организират публичните поръчки за построяването на тунел „ Железница ", с планирана стойност 250 млн. лв.. Участъкът е разграничен на три лота, а срокът за осъществяването им е сведен на 3 години.

С друго решение от през днешния ден, Комисията утвърди препоръчаното от българска страна изменение на Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014 - 2020. С измененията се уточни обсега на жп плановете, заложени за финансиране по ОПТТИ 2014-2020 година, като отпадат жп сектори, за които към този момент има обезпечено финансиране от Механизма за Свързана Европа (МСЕ). Това са жп правите Волуяк - София - Елин Пелин, Костенец - Септември и жп възел Пловдив, които ще се построяват със средства от МСЕ.

Предвижда се уголемение на обсега на плана за подготовка на жп линията Радомир - Гюешево, за уедряване на плана по цялото направление от София до границата с Република Македония. Изменен е също и планът за реорганизация на гарови комплекси по главната TEN-T мрежа, като жп гара Чирпан се заменя от жп гара Карнобат. В плана за рационализация са включени още жп гарите Стара Загора, Нова Загора, Казичене, Искър и Подуяне.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР