Европейската комисия одобри мярка за българска държавна помощ на стойност

...
Европейската комисия одобри мярка за българска държавна помощ на стойност
Коментари Харесай

Брюксел одобри държавна помощ от €400 млн. за „Булгаргаз“

Европейската комисия утвърди мярка за българска държавна помощ на стойност от към 400 милиона евро в поддръжка на публичния снабдител на природен газ в страната - „ Булгаргаз “ ЕАД.

Мярката е в подтекста на войната на Русия против Украйна.

Схемата е утвърдена според краткотрайната рамка за държавна помощ при рецесии, призната от Комисията през 2022 година В тази рамка се признава, че стопанската система на Европейски Съюз изпитва съществени усложнения.

През тази година тя бе сменена с краткотрайната рамка за държавна помощ при рецесии и преход. Целта е поддръжка на ограничения в браншове, които са от основно значение за ускорение на екологичния преход и понижаване на зависимостта от горива.

„ Булгаргаз “ ЕАД е извънреден публичен снабдител на природен газ в България, непряко напълно притежаван от българската страна. Поради прекъсването от страна на Русия на дълготрайния контракт на компанията с „ Газпром износ “ООД, който покрива 90% от количествата природен газ, доставян от „ Булгаргаз “ ЕАД на клиенти, този бенефициер е изправен пред необикновени потребности от ликвидност, с цел да обезпечи доставките си на природен газ в подтекста на покачването на цените на газа на европейските енергийни пазари.

Помощта по тази мярка е под формата на заем със субсидирани лихвени проценти, възложен от българското Министерство на енергетиката.

Комисията откри, че българската мярка дава отговор на изискванията, посочени във краткотрайната рамка при рецесии. По-специално субсидираният заем е бил възложен преди 31 декември 2022 г и покрива незабавни потребности от ликвидност за задачите на оборотния капитал. Той е със период 3 години и е с лихвени проценти, които са съобразени с минималните нива, избрани във краткотрайната рамка при рецесии.

Европейска комисия стигна до заключението, че българската мярка е нужна, целесъобразна и пропорционална за превъзмогването на съществени усложнения в стопанската система на страна членка и с изискванията, посочени във краткотрайната рамка при рецесии.

Въз основа на това Брюксел утвърди мярката за помощ според разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР