Европейската комисия одобри изменението на три оперативни програми (ОП) по

...
Европейската комисия одобри изменението на три оперативни програми (ОП) по
Коментари Харесай

75,9 млн. евро за България за справяне с последиците от пандемията

 Европейската комисия утвърди изменението на три оперативни стратегии (ОП) по REACT-EU, с цел да се дават 75,9 млн. евро на България и 57,5 млн. евро на Швеция за справяне с последствията от пандемията. 

Комисарят отговарящ за работните места и обществените права Никола Шмит съобщи: " Коронавирусът сложи на тестване нашата обществена конструкция и засегна най-силно най-уязвимите хора. Европейски Съюз показва взаимност, като поддържа даването на помощ в тези сложни времена и предизвиква общественото приобщаване ". 

Комисарят по въпросите на доближаването и промените Елиза Ферейра съобщи: " Одобрените през днешния ден решения са резултат от положителни политически ограничения. Те ще обезпечат по този начин нужните капиталови запаси за прекосяването към екологично и цифрово възобновяване след рецесията с ковид “. 

Българската стратегия за Фонда за европейско подкрепяне на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ) ще получи в допълнение 19,9 милиона евро през 2021 година за обезпечаване на топла храна всекидневно на 50 000 души от уязвими групи, живеещи в беднотия. Това е първото изменение на оперативна стратегия по ФЕПНЛ в границите на REACT-EU. 

Освен това българската стратегия " Наука и обучение за образован напредък “, съфинансирана от Европейския обществен фонд (ЕСФ) и Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР), ще бъде допълнена с 56 млн. евро в поддръжка на отдалеченото образование. Най-малко 10 % от учениците и учителите ще получат преносими компютри или таблети, а 30 % от учителите ще преминат образование по онлайн преподаване. 

REACT-EU е част от NextGenerationEU и дава 50,5 милиарда евро в допълнение финансиране през 2021 година и 2022 година за стратегии по ЕФРР, Европейски структурни фондове и ФЕПНЛ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР