Европейската комисия одобри инвестиционен пакет на стойност 243 млн. евро

...
Европейската комисия одобри инвестиционен пакет на стойност 243 млн. евро
Коментари Харесай

Програма LIFE: Държавите от ЕС ще могат да се възползват от четвърт милиард евро инвестиции в областта на околната среда, природата и климата


Европейската комисия утвърди капиталов пакет на стойност 243 млн. евро от бюджета на Европейски Съюз за планове по стратегия LIFE, с които ще се подкрепя опазването на природата и околната среда и подобряването на качеството на живот в границите на прехода на Европа към стабилно и нисковъглеродно бъдеще.

С финансирането по стратегия LIFE за околната среда и дейностите по климата ще бъдат мобилизирани спомагателни вложения. Така тяхната стойност ще доближи 430,7 млн. евро, с които ще бъдат осъществени 142 нови плана. Ще бъдат финансирани голям брой

транснационални планове и стратегия LIFE ще окаже влияние във всяка страна от Европейски Съюз.

Комисарят по въпросите на околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела съобщи, че посредством програматата могат да се намерят решения по съществени екологични проблеми. „ По стратегия LIFE продължава да се влага в планове за възстановяване на качеството на живот, околната среда и природата. Тя оказва помощ на голям брой надарени европейци да намерят решения на някои от най-сериозните екологични проблеми през днешния ден – замърсяване на въздуха, дефицит на вода, пластмасови боклуци, загуба на биоразнообразие и запаси. Освен това програмата продължава да е стопански ефикасна “.

Комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете даде положителна оценка. „ Тези новаторски планове демонстрират добавената стойност на европейското съдействие. Чрез тях се създават и споделят най-хубавите способи за понижаване на излъчванията и увеличение на устойчивостта по отношение на изменението на климата и по този начин се подкрепя използването на рамката в региона на климата и енергетиката за 2030 година в целия Европейски Съюз “.

Справяне с най-големите провокации

Със 196,2 млн. евро ще бъдат финансирани планове в региона на околната среда, ресурсната успеваемост, природата, биоразнообразието и обвързваните с околната среда ръководство и информация.

Това включва обилни вложения в планове, които ще обезпечат благоприятни условия за наново потребление на повече пластмасови боклуци. Превръщането на тези боклуци във висококачествени първични материали за автомобилната, строителната и опаковъчната индустрия е единствено един от методите, по които с стратегия LIFE се оказва практическа поддръжка за реализиране на задачите на Европейската тактика за пластмасите в кръговата стопанска система.

Програма LIFE продължава да заема челно място в напъните за повишение на осведомеността по отношение на скъпите екосистемни услуги, обезпечавани от природата, и за запазване на застрашените типове и местообитания. От понижаване на споровете сред хората и дивата природа в Гърция, Италия, Румъния и Испания до поощряване на устойчиви аграрни практики в Италия, Малта и Испания – голям брой планове по стратегия LIFE ще оказват помощ за осъществяването на Плана за деяние на Европейски Съюз за природата.

В региона на климата Европейски Съюз ще влага 46,8 млн. евро за подкрепяне на планове за акомодация към изменението на климата, за намаляване на последствията от него и за ръководство и информация. Това включва практическа помощ за страните от Европейски Съюз при правенето на техните национални проекти за климата и енергетиката за 2030 година Тези проекти ще им оказват помощ групово да понижат излъчванията си на парникови газове с минимум 40% до 2030 година спрямо равнищата от 1990 година С финансирането по стратегия LIFE също по този начин ще се оказва помощ на селскостопанският и горският бранш да се приспособяват към изменението на климата и да подобрят устойчивостта на общностите към рискови метеорологични феномени – от наводнения и горещини до дефицит на вода.

В 55-те плана по предпочитана област „ Околна среда и ресурсна успеваемост “ на стратегия LIFE ще бъдат вложени 163,5 млн. евро, от които Европейски Съюз ще обезпечи 82,4 млн. евро. Тези планове обгръщат дейности в пет тематични области – въздух, околна среда и здраве, ресурсна успеваемост, боклуци и води. Само за 20-те плана за запас на – IP/18/6162 успеваемост ще бъдат изразходени 43,8 млн. евро, с цел да се помогне на Европа в прехода към кръгова стопанска система. Това съставлява нарастване от 15% по отношение на предходната година. Около 14,9 млн. евро ще бъдат употребявани за възстановяване на качеството на въздуха в Европа.

С 40-те плана по предпочитана област „ Природа и биологично многообразие “ ще се поддържа използването на директивите на Европейски Съюз за птиците и местообитанията и тактиката на Европейски Съюз за биоразнообразието до 2020 година Тяхната обща стойност е 153 млн. евро, като Европейски Съюз ще обезпечи 97,5 млн. евро.

С 15-те плана по предпочитана област „ Управление и информация, свързани с околната среда “ ще се покачва осведомеността по въпросите на околната среда. Тези планове са на обща стойност 27,2 млн. евро, от които Европейски Съюз ще обезпечи 16,2 млн. евро.

11-те плана по предпочитана област „ Смекчаване на изменението на климата “ са с общ бюджет от 33,7 млн. евро, като приносът на Европейски Съюз е 18,6 млн. евро. Тези средства са отпуснати за планове за положителни практики и за демонстрационни и пилотни планове в три тематични области – индустрия, отчитане/докладване на излъчвания на парникови газове и земеползване, горско стопанство и земеделие.

В 17-те плана по предпочитана област „ Адаптация към изменението на климата “ ще бъдат вложени 44,2 млн. евро, от които Европейски Съюз ще даде 22,9 млн. евро. Средствата се отпускат за планове в шест тематични области – адаптиране, основаващо се на екосистемите, здраве и богатство, акомодация в планински/островни региони с акцент върху бранша на селското стопанство, адаптация/планиране в градовете, оценки на уязвимостта/стратегии за акомодация и води (включително ръководство на наводненията, крайбрежни региони и опустиняване).

С 4-те плана по предпочитана област „ Управление и информация, свързани с климата “ ще се усъвършенства ръководството и ще се покачва осведомеността за климатичните промени. Те са на обща стойност 9,1 млн. евро, от които Европейски Съюз ще обезпечи 5,2 млн. евро.

Програма LIFE е инструментът на Европейски Съюз за финансиране в региона на околната среда и климата. Тя действа от 1992 година и по нея са съфинансирани над 4600 плана в целия Европейски Съюз и в страни отвън него, като са предоставени над 4,2 милиарда евро и по този начин са мобилизирани съвсем 10 милиарда евро за запазване на околната среда и климата. Във всеки един миг се работи по към 1100 плана.

Бюджетът на програмата за интервала 2014 – 2020 година е 3,4 милиарда евро по настоящи цени, като тя има две подпрограми – за околната среда и за дейностите в региона на климата. За идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз, за интервала 2021 – 2027 година, Комисията предлага финансирането за стратегия LIFE да се усили с съвсем 60%.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР