Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и

...
Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и
Коментари Харесай

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал

„ Европейската комисия утвърди абстрактен план на Министерството на стопанската система и промишлеността. Заедно ще изградим обединен капиталов портал, който има за цел да сплоти цялата административна активност към обслужването на евентуалните вложители у нас “.

Това разгласи министърът на стопанската система и промишлеността в изявлението си по време на конгрес " Икономическа сигурност и скрининг на вложенията ". Събитието се провежда от Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) и вашингтонския Център за интернационално частно предприемачество (CIPE). На него участваха още посланикът на Съединени американски щати у нас Кенет Мертен, представители от Дипломатическия корпус в България, депутати от икономическа комисия в Народно събрание, както и представители на бизнеса и на задграничните търговски камари в страната.

По думите на Богданов капиталовият портал ще бъде изчезналият работещ механизъм и главен инструмент за следене на цялостния развой и за идентифициране и унищожаване на забавянето. Чрез него евентуалните вложители ще имат достъп до база данни и ще могат да следят целия цикъл.

„ Нашата цел е да се цифровизира капиталовия развой и да се реализира по-висока успеваемост от страна на администрацията “, сподели още министър Богданов. Той уточни, че Министерството на стопанската система ще употребява капиталовия портал и като антикорупционна мярка. „ Създавайки опция за следене на всяко едно питане от страна на вложителите и на придвижванията на преписките в съответния миг, ще „ изсветлим “ процеса и ще понижим вероятността от закъснение “, безапелационен бе Богданов. Целта е да се отстрани и времето, през което един вложител прави оценка България. „ Привлякохме в плана и Националното съдружие на общините в България и ще работим с всички участници на централно и локално равнище ", добави. Той акцентира, че общият метод от страна на страната към стратегическите планове има основна роля за тяхната реализация. „ Координацията и построяването на нужния административен потенциал са от водещо значение “, сподели министърът. 

По неговите думи приемането на законодателството за скрининг на вложенията е значима стъпка да приведем българското законодателство към цялостните условия за отбрана освен на икономическия интерес и развиване на страната, само че и на Европейски Съюз и на стратегическите ѝ сътрудници. „ Икономическата сигурност не е просто детайл на националната сигурност, а се трансформира в основен детайл от националната сигурност “, сподели той и добави, че да имаш закон не е задоволително.

За основаването на работещ механизъм за гарантиране на икономическата сигурност и скрининг на вложенията, Богданов дефинира като друго значимо условие инструментът да е съгласуван с националните и с европейските цели, само че и с динамичността на бизнеса. Той прикани частният бранш да бъде дейна страна от този развой, с цел да може механизмът, който ще проработи в България, да е съгласуван с динамичността на фирмите и с проектите за тяхното бъдещо развиване.

Министър Богданов акцентира, че този механизъм би трябвало да се създава и през призмата на задълбочаващата се взаимообвързаност на стопанските системи, заради което механизмът би следвало да работи всеобхватно и да отразява общата рамка за икономическо развиване на Европейски Съюз. „ Всичко това би трябвало да бъде съобразено и с целите за приемане на България към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) “, акцентира Богданов, представен от пресцентъра на МИИ.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР