Европейската комисия одобри два милиарда и триста милиона лева за

...
Европейската комисия одобри два милиарда и триста милиона лева за
Коментари Харесай

Териториалните планове съответстват на договореното със синдикатите за справедлив преход, смята премиерът

Европейската комисия утвърди два милиарда и триста милиона лв. за обективен преход за въглищните райони Стара Загора, Кюстендил и Перник. Това се случва, откакто териториалните проекти на България за тези три района бяха утвърдени. Премиерът Николай Денков съобщи, че проектите изцяло подхождат на контрактуваното със синдикатите за обективен преход на въглищните райони.

Парите от Европейски Съюз ще подкрепят основаването на нови работни места и обективен климатичен преход в районите Перник, Стара Загора и Кюстендил, обясниха от Европейска комисия. Премиерът уточни, че настояванията на синдикатите, с които властта преговаряше поради митинга на енергетиците, са включени в териториалните проекти:

" Напълно подхождат на това, което сключихме с тях, с тези седем точки. И което по-късно беше доказано и от Народно събрание, тъй че тук бих споделил, че - в границите на шегата, несъмнено - едно малко Коледно знамение се случи.

Според Денков, в случай че държавното управление не беше предало проектите в точния момент, България щеше да загуби средствата, както е изгубила 100 млн. евро в края на предходната година, тъй като служебното държавно управление не е подало документите в период:

" Ние успяхме да отпушим процеса, с който да влязат вложения в тези райони, хората да се усещат по-спокойни, има голям интерес от вложители и това е едно от най-хубавите неща, които успяхме да свършим за тези шест месеца. "

Преговорите за Шенген не престават, изясни Денков. В момента се разискват текстове, които да са взаимноприемливи както за Австрия, по този начин и за България и Румъния:

" Това, което сега обсъждаме, са ясни периоди за въздушните и морските граници. И там сякаш има единодушие. И, или механизъм, който да докара до анулация на сухопътните граници. "

България може да се включи и в координираните старания на Европейския съюз за обезпечаване на сигурността на корабоплаването в Червено море. Военният министър Тодор Тагарев анонсира, че София обмисля такова присъединяване в идната интервенция на Съединени американски щати.

" България сега няма опция да изпрати фрегата, както другите страни - Франция, Испания, Индия, знаете, че са изпратили. Но това, което беше обсъждано на европейско равнище по време на Европейския съвет, беше, че е добре да се координират дейностите на другите държави-членки на равнище Европейски Съюз, тъй че по-скоро приказваме в тази ситуация за решение, което да изпрати, да командирова от един до три щабни офицери, които да вземат участие в координацията на интернационалните сили там ", сподели още Николай Денков, министър-председател на България.

Денков уточни, че се водят договаряния с политическото управление на хутите и с медиатори за отвлечения транспортен съд " Руен " и за моряците от " Галакси лийдър ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР