Европейската комисия одобри българска схема в размер на 1,5 милион

...
Европейската комисия одобри българска схема в размер на 1,5 милион
Коментари Харесай

ЕК одобри българска схема за 1,5 млн. евро помощ за розопроизводителите

Европейската комисия утвърди българска скица в размер на 1,5 милион евро в поддръжка на дребните и междинни предприятия, занимаващи се с развъждане на маслодайни рози, наранени от пандемията от ковид. Мярката беше утвърдена според Временната рамка за държавна помощ.

Подпомагането в границите на схемата ще бъде под формата на директни безплатни средства.

Схемата има за цел да смекчи дефицита на ликвидност, пред който са изправени бенефициерите заради пандемията от ковид, и ограничаващите ограничения, които българското държавно управление трябваше да приложи, с цел да ограничи разпространяването на вируса.

Допустимите бенефициери ще бъдат обезщетени за загуби, понесени сред март 2020 година и декември 2021 година, до почти 50 евро на хектар рози. Очаква се от мярката да се възползват сред 500 и 1000 аграрни сдружения.

Комисията откри, че българската скица дава отговор на изискванията, посочени във Временната рамка. По-специално, помощта няма да надвишава 225 000 евро на бенефициер и ще бъде предоставена не по-късно от 31 декември 2021 година

Комисията стигна до заключението, че мярката е нужна, подобаваща и пропорционална за превъзмогването на съществени усложнения в стопанската система на страна членка в сходство с член 107, параграф 3, писмен знак б) от Договор за функционирането на Европейския съюз и изискванията, избрани във Временната рамка. Въз основа на това Комисията утвърди мярката според разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ.

Неповерителната версия на решението ще бъде предоставена под № SA.63638 в регистъра на държавните помощи на уеб страницата на Комисията, отдаден на конкуренцията, откакто възможните въпроси, свързани с поверителността на данните, бъдат решени.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР