Европейската комисия одобри българска мярка на стойност 5.8 милиона евро

...
Европейската комисия одобри българска мярка на стойност 5.8 милиона евро
Коментари Харесай

Еврокомисията одобри държавна помощ от 5.8 млн. евро в подкрепа на летищата Бургас и Варна

Европейската комисия утвърди българска мярка на стойност 5.8 милиона евро в поддръжка на летищата Бургас и Варна в подтекста на войната на Русия против Украйна. Мярката беше утвърдена според Временната рамка за държавна помощ при рецесии, призната от Комисията на 23 март 2022 година и променена на 20 юли 2022 година и на 28 октомври 2022 година въз основа на член 107, параграф 3, писмен знак б) от Договор за функционирането на Европейския съюз, като се показва, че стопанската система на Европейски Съюз изпитва съществени усложнения.

Съгласно мярката помощта ще бъде под формата на отлагане на заплащането на концесионните такси, дължими от „ Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт “ АД, сдружението, ръководещо двете летища, към българското държавно управление, което е притежател на летищната инфраструктура. Целта на мярката е да се помогне на двете летища да се оправят с дефицита на ликвидност, обвързван с понижаване на активността след затварянето на украинското въздушно пространство, както и на европейското въздушно пространство за съветски въздухоплавателни средства, посредством понижаване на разноските, поети от летищния оператор.

Комисията откри, че българската мярка дава отговор на изискванията, посочени във Временната рамка при рецесии. По-специално отсрочването на заплащането i) ще бъде предоставено не по-късно от 31 декември 2023 г.; II) ще бъде с дълготрайност две години; и iii) лихвеният % е в сходство с минималните нива, избрани във Временната рамка при рецесии. Поради това Комисията стигна до заключението, че мярката е нужна, подобаваща и пропорционална за превъзмогването на съществени усложнения в стопанската система на страна - членка в сходство с член 107, параграф 3, писмен знак б) от Договор за функционирането на Европейския съюз и изискванията, избрани във Временната рамка при рецесии. Въз основа на това Комисията утвърди българската мярка според разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ.

Повече информация по отношение на Временната рамка за деяние при рецесии и други дейности, подхванати от Комисията за справяне с икономическото влияние на войната на Русия против Украйна, може да бъде открита тук.

Неповерителната версия на решението ще бъде показана под № SA.105987 в регистъра на държавните помощи на уеб страницата на Комисията, отдаден на конкуренцията, откакто възможните въпроси, свързани с поверителността, бъдат решени.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР