Европейската комисия очаква да завърши работата по сертификата за ваксиниране

Европейската комисия очаква да завърши работата по сертификата за ваксиниране ...

ЕК се надява да е готова със сертификата за ваксиниране до лятото


Европейската комисия очаква да завърши работата по сертификата за ваксиниране срещу COVID-19 скоро, което ще позволи на гражданите да пътуват по-лесно това лято, заяви заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович след края на срещата на министрите на европейските въпроси.

„Това е приоритет за нашите граждани и затова вярвам, че ще сме готови (със сертификата – бел. ред.) преди лятото“, каза Шефчович, който очаква пълното му прилагане до лятото.

Двуседмичен пилотен проект за изпробване на технологията в няколко държави започна в понеделник, заявиха от ЕК.Още по темата

Но европейските правителства, Европейският парламент и ЕК трябва да се договорят за формата на сертификата. Те също така трябва да решат дали по-бързият, но по-неточен антигенен тест за COVID-19 също ще бъде включван.

Шефчович призова всички страни да работят заедно, за да завършат проекта, както и да приключат с техническата част колкото се може по-бързо, отбелязвайки сложността на задачата.

„За да работи сертификатът, той трябва да е на смартфони, трябва да бъде оперативно съвместим, да бъде достъпен за проверка. Така че задачата не е лека на общоевропейско ниво“, коментира той.

От ЕП посочват, че никой не трябва да бъде задължаван да използва сертификата и в никакъв случай той не трябва да се приема като ваксинационен паспорт.

По думите на Шефчович ЕК работи по информирането на САЩ, Световната здравна организация и други структури за процеса по прилагането на сертификата в по-широк мащаб.

На фона на ускорената програма по ваксиниране в Европа – досега са разпределени 200 млн. дози, и намаляване на броя заразени на все повече места на континента икономиките започват постепенно да се отварят, давайки надежда за спасяването на летния туристически сезон.

Германският министър по европейските въпрос Михаел Рот призова за бързото постигане на споразумение.

„Това е важно не само за държавите, зависещи от туризма, но и за всички нас: това е… ясен сигнал за свобода на придвижването и за мобилността в Европейския съюз“, посочи той.

Източник: investor.bg