Европейската комисия очаква българската икономика да нарасне с 3.8 процента

...
Европейската комисия очаква българската икономика да нарасне с 3.8 процента
Коментари Харесай

Брюксел завиши прогнозата си за растежа на българската икономика през 2018 г.

Европейската комисия чака българската стопанска система да нарасне с 3.8 % тази година и с 3.7 % следващата година, което е покачване по отношение на упованията през зимата, сочат оповестените през днешния ден пролетни стопански прогнози на институцията, представени от Българска телеграфна агенция.

Европейска комисия очакваше преди брутният вътрешен артикул на България да се усили с 3.7 % тази година и с 3.5 на 100 следващата година в зимните стопански прогнози. За 2017 година българската стопанска система регистрира напредък от 3.6 на 100 съгласно комисията.

Българската стопанска система ще продължи да пораства устойчиво. Вътрешното търсене се чака да бъде основният мотор на растежа, до момента в който приносът на чистия експорт се чака да остане негативен, показва институцията в прогнозите си.

Рисковете за упования напредък са значително уравновесени, отбелязва комисията, акцентирайки, че позитивните моменти са по-високите заплати и растежът на заетостта, които се трансформират в по-високо търсене, а главният отрицателен риск идва от външната среда, като се има поради отвореността на стопанската система.
Според Европейска комисия инфлацията ще продължи да пораства тази година вследствие на мощното частно търсене.

Ще се запазят и позитивните трендове на трудовия пазар, със мощно покачване на заплатите и повишаване на заетостта. Очаква се държавните финанси да останат постоянни, подкрепени от удобната макроикономическа среда и макар нарастването на държавните вложения и заплатите.

Европейска комисия предвижда ускорение на инфлацията в България от 1.2 на 100 предходната година до 1.8 % тази и идната година с помощта на нарасналата покупателна дарба на семействата, повишаването на административните цени и по-високите енергийни цени по отношение на предходната година.

През предходната година заетостта се е нараснала с 1.8 %, подкрепена от позитивните трендове в икономическата интензивност. За тази и идната година обаче Европейска комисия чака понижаване на индикатора до 1.1 на 100 тази година и 0.4 % следващата година поради незадоволителната работна ръка. Според прогнозата безработицата ще продължи да се намалява до 5.5 на 100 през 2018 година и 5.3 на 100 през 2019 година по отношение на 6.2 на 100 през 2017 година.

Европейска комисия предвижда бюджетен остатък от 0.6 % от брутния вътрешен артикул (БВП) за тази и идната година, откакто за предходната индикаторът доближи 0.9 % основно с помощта на по-ниските от плануваното държавни вложения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР