Европейската комисия очаква България да възстанови още 28,7 милиона евро

...
Европейската комисия очаква България да възстанови още 28,7 милиона евро
Коментари Харесай

ЕК очаква България да възстанови още 28,7 милиона евро от средствата, осигурени за къщи за гости

Европейската комисия чака България да възвърне още 28,7 милиона евро от средствата, обезпечени от бюджета на Европейски Съюз за създаване у нас на така наречен къщи за посетители. Това заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на Кристина Бохман, представител на дирекцията по земеделие на Европейска комисия при чуване в комисията на Европейския парламент по бюджетен надзор.

По нейните думи останалата част от средствата, които подлежат на възобновяване, към този момент са върнати от нашата страна. Бохман означи, че българските управляващи сами са решили в новия бюджет на Европейски Съюз до 2027 година да не залагат повече сходни планове. Според нея единствено в България се следят толкоз всеобщи подозрения за нередности със средствата по този фонд, въпреки че са осъществени 21 инспекции в 10 страни от Европейски Съюз.

Генералният шеф на службата за битка с измамите със средства от Европейски Съюз (ОЛАФ) Виле Итала съобщи, че у нас от 746 къщи за посетители, получили над 103 милиона евро финансиране, 377 са били тествани и нито една от тях не извършва поставените цели за нашарване на икономическите действия на районно ниво и за откриване на работни места. Той регистрира, че българските управляващи са ревизирали 288 къщи и за 253 са открили нарушавания - 88 на 100.

Итала добави, че за 158 къщи е предложено вложените средства от Европейски Съюз да бъдат върнати напълно. Общо 456 къщи не са били тествани, тъй като периодите за това са изтекли, разясни той.

Представителите на Европейската национална партия в парламентарната комисия нарекоха случая с българските къщи " отблъскващ ". От името на социалистите и демократите евродепутатът Цветелина Пенкова прикани за понасяне на отговорност и означи, че до момента по повдигнатите обвинявания няма присъди.

Според групата на Зелените отчетът за къщите за посетители е пагубен.

Евродепутатът Андрей Новаков (ЕНП/ГЕРБ) дефинира данните като тревожни и изрази очакване тези, които съзнателно са злоупотребили и са изправени на съд, да понесат отговорност. Подобни срамни действия основават облика на цяла страна, уточни той. Новаков предложи Европейска комисия и ОЛАФ да разработят начини за по-ранно засичане на нередности.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР