Европейската комисия обяви в сряда, че повдига съдебен иск срещу

...
Европейската комисия обяви в сряда, че повдига съдебен иск срещу
Коментари Харесай

Еврокомисията съди Ирландия, защото не си иска милиардите от "Епъл"

Европейската комисия разгласи в сряда, че повдига правосъден иск против Ирландия поради това, че държавното управление не е поискало да си възвърне близо 13 милиарда евро, които американската компания " Епъл " (Apple) дължи като налози. Властите в Дъблин още веднъж нарекоха решението " почтено за жалост ".

През август 2016 година еврокомисията реши, че софтуерният колос е получил противозаконна държавна помощ под формата на данъчни привилегии. Случаят е единствено един от няколкото, в които управлението на Европейския съюз се пробва да промени връзките сред мултинационални корпорации и най-вече дребни страни в съюза, които са ги привлекли с обещания за заплащане на по-ниски налози.

" Повече от една година след решението на комисията Ирландия не си е възстановила парите. Разбираме, че в някои случаи сходна интервенция може да е по-сложна и постоянно сме били подготвени да помогнем. Но страните членки би трябвало да реализират забележителен прогрес във възобновяване на конкуренцията ", съобщи Маргрете Вестагер, еврокомисар по въпросите на конкуренцията, представена от " Ройтерс ". Според нея Дъблин не е опитал да си върне даже част от милиардите евро.

Крайният период това да стане бе 3 януари 2017г., само че смяна не е настъпила и " Епъл " продължава да се възползва от данъчен режим, който е разгласен от еврокомисията за противозаконен. Компанията апелира решението и комисията направи в сряда последната от вероятните стъпки за санкциониране, като изиска да се произнесе Съдът на Европейския съюз в Люксембург.

Вестагер отхвърли да предвижда какви биха били наказванията против Ирландия, в случай че държавното управление ѝ не приложи решението и еврокомисията завоюва делото.

Финансовото министерство в Дъблин съобщи, че в никакъв случай не е приемало разбора на еврокомисията по проблема, само че удостовери, че ще си търси парите според от решението по обжалване на глобата от Брюксел, което е почнало и държавното управление на Ирландия. Дъблин упорства, че непрестанно е в контакт с еврокомисията и " Епъл " и е покрай регистрирането на ескроу сметка, за което е належащо наемането на най-малко един капиталов управител за ръководството ѝ. " Изключително доста съжаляваме, че комисията предприе това деяние, изключително обвързвано със случай за възобновяване на толкоз голяма сума ", се споделя в формалната реакция на министерството.

Вестагер напомни, че в други сходни проблеми с данъчни преференции като този на " Фиат " и Люксембург, на " Старбъкс " в Холандия и на 35 компании в Белгия парите са били възобновени още преди да е изчерпана процедурата за обжалване. В тези случаи сумите бяха доста по-малки.

Еврокомисията споделя, че Ирландия е напреднала в изчисляването на съответната сума, която би трябвало да си желае от " Епъл ", само че продължава да си слага като краен период не по-рано от март 2018 година Както ирландците, по този начин и страните от Бенелюкс са подложени на критика от по-големите стопански системи в Европейски Съюз, че източват към себе си данъчни доходи, до момента в който държавните управления на 28-те страни членки договарят в търсене на компромис и промени по оплетения проблем.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР