Европейската комисия обяви в четвъртък, че ще предприеме правни действия

...
Европейската комисия обяви в четвъртък, че ще предприеме правни действия
Коментари Харесай

ЕС ще съди Малта за златните паспорти

Европейската комисия разгласи в четвъртък, че ще предприеме правни дейности против инвеститорското поданство на Малта, или по този начин наречената скица " златен паспорт “, написа Politico .

По схемата Малта предлага поданство на Европейски Съюз на чужденци в подмяна на инвестиция в страната от към 1 милион евро.

Тъй като този тип поданство се издава без " никаква същинска връзка със съответната държава-членка “, то е " несъвместимо “ с " правилото на откровено съдействие, залегнал в Договора за Европейския съюз, и с концепцията за поданство на Съюза “, обявиха от Комисията в изказването си, като добави, че затова ще предяви иск против Малта пред Съда на Европейски Съюз.

Европейският комисар по правораздаването Дидие Рейндерс съобщи в Туитър, че " полезностите на Европейски Съюз не се продават “.

Правителството на Малта съобщи, че е взело под внимание дейностите, подхванати от Комисията, само че добави, че не счита, че те са в нарушаване на европейското право, оповестиха локални медии.

Комисията предизвести Малта за евентуални правни стъпки против програмата през 2020 година и 2021 година, само че Валета не е изпълнила настояванията за преустановяване на схемата до момента.

Кипър и България също имат сходно законодателство, което поражда опасения по отношение на сигурността, прането на пари, укриването на налози и прозрачността, написа европейската редакция на Politico. Кипър към момента е под зорко от Комисията, защото спря схемата едвам през 2020 година, само че продължи да обработва висящи заявки до юли предходната година. България отстрани схемата напълно през 2022 година, отбелязва медията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР